Yarne De Munck

Ontwikkel een zelfrijdende raceauto en start een spin-off om die technologie te vermarkten. Dat is het masterplan van Yarne De Munck (22), laatstejaarsstudent computerwetenschappen aan de UGent.

Hoe bent u op het idee gekomen?

Yarne De Munck: Ongeveer een jaar geleden was ik voorzitter van de vereniging van studenten burgerlijk ingenieur in computerwetenschappen en elektrotechniek (CenEka). We zochten een activiteit om studenten tijdens de lockdown dichter te betrekken bij het studentenleven. Ik heb toen voorgesteld om Gent Racing op te richten. We wilden een prototype bouwen van een zelfrijdende raceauto en daarmee meedoen aan de Formula Student-Competitie. Dat is een internationale autoracecompetitie voor studenten.

Is het gelukt?

De Munck: Het prototype is klaar. De auto was weliswaar volledig elektrisch, maar nog niet zelfrijdend. Ondertussen zijn we zo goed als klaar met de tweede versie, die wél zelfrijdend is. Tegen de zomer zou hij af moeten zijn. Dan zal de auto zonder enige menselijke interventie racen op een circuit tussen gele en blauwe kegels.

Kan de auto ook op straat rijden?

De Munck: Nee, zover zijn we nog niet. Er is trouwens nog geen enkele zelfrijdende auto die zomaar op straat mag rijden.

Het optimisme erover is wat bekoeld. Het is toch niet zo eenvoudig als eerst gedacht.

De Munck: Technologisch staat de ontwikkeling véél verder dan de meeste mensen vermoeden. Alleen zitten er heel wat ethische en juridische aspecten aan vast.

Waarover gaat het dan concreet?

De Munck: Als een kind plots de straat op rent, zal de computer in de auto in een fractie van een seconde beslissen om dat kind te sparen door uit te wijken naar het trottoir waar misschien een bejaarde wandelt. Een algoritme beslist, niet een mens.

U studeert dit jaar af. Wat daarna?

De Munck: We willen een spin-off van Gent Racing oprichten, die PolySense zal heten. Hij moet de technologie die is ontwikkeld voor onze zelfrijdende auto vermarkten en toepassen in allerlei bedrijven, ook buiten de autosector, voor het versnellen van automatisaties op grote schaal.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content