Winston Churchill (1874-1965)

Winston Churchill maakt het beroemde V-teken -waarbij V staat voor Victory - als hij in 1951 opnieuw verkozen wordt tot premier.

DE ZWARTE HOND

Is Winston Churchill zo’n groot Brits staatsman geworden net omdat hij bipolair is? Zijn mentale status levert hem het vermogen om de dreiging van Adolf Hitler en het naziregime realistisch in te schatten en geeft hem de excessieve energie die nodig is om die te bestrijden.

Brits staatsman, politicus, militair en schrijver.

Trouwt in 1908 met Clementine “Clemmie” Hozier, een grote steun in moeilijke mentale periodes.

Wordt eerste minister in 1940 en verslaat samen met de V.S. en de Sovjet-Unie Hitler en zijn bondgenoten.

Laat een indrukwekkend oeuvre na en wint de Nobelprijs voor Literatuur in 1953.

DIAGNOSE: BIPOLAIR

Winston Churchill is een van de grootste leiders van de 20ste eeuw, ook al lijdt hij aan een bipolaire stoornis. Zijn lijfarts Lord Moran constateert symptomen als depressie, zelfmoordgedachten, manie en een minimale slaapbehoefte. Churchill verwijst naar zijn depressieve periodes als naar ‘zijn zwarte hond’. Volgens zijn vrouw heeft hij dan geen eetlust of interesses. In zijn manische periodes heeft bij abnormaal veel energie en maakt hij werkdagen van acht uur ’s ochtends tot vijf uur ’s nachts. Als eerste minister publiceert hij 43 boeken. De manie maakt hem een legendarische figuur, maar zorgt er ook voor dat hij continu geldzorgen heeft door zijn uitspattingen. Ook zijn gebrek aan remmingen – hij loopt graag naakt rond in huis, zit vergaderingen voor in zijn handgemaakte lichtroze zijden ondergoed of zelfs in zijn badkuip – zijn een symptoom van zijn stoornis.

If you are going through hell, keep going.u0022 (u0022Als je door de hel gaat, blijven gaan.u0022) WINSTON CHURCHILL

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content