Zijn olympiërs corrupt? Een BBC-reportage suggereert alvast van wel.

‘Olympiërs zijn zakenlui. Ze zijn áltijd in een voorstel geïnteresseerd.’ Ivan Slavkov, was het enige lid van het Internationaal Olympisch Comité dat zich tot een cassante uitspraak over de omkoopbaarheid van de IOC-leden liet bewegen voor de knoopsgatcamera van Justin Rowlatt, journalist van BBC’s Panorama. Maandenlang had Rowlatt de ethiek van de IOC-leden, die volgend jaar de gaststad voor de Olympische Spelen van 2012 moeten verkiezen, aan een lakmoesproef onderworpen. Rowlatt gaf zich uit voor een gezant van de Londense consultant New London Ventures, en ging één na één alle agenten af die tot de frauduleuze toewijzing van de Olympische Winterspelen aan Salt Lake City hadden bijgedragen. Die fraude leidde in 2001 tot een grote opkuisoperatie bij het IOC: zes leden werden uitgesloten, vier namen hun ontslag en het Olympisch Comité gooide de kiesprocedure overhoop.

Maar dat alles had, althans volgens de tussenpersonen, niets veranderd. Goran Takac, die in het verleden voor zeventien kandidaat-gaststeden ging lobbyen, beloofde een twintigtal stemmen in ruil voor 2,5 miljoen euro, plus 900.000 euro gage. Mahmoud El Farnawani, de Egyptische broker die geld van zowel Salt Lake City als Sydney had gekregen, beweerde dat hij minstens veertien stemmen kon kopen, in ruil voor 1,5 miljoen euro en een gage die bij winst tot 650.000 euro zou kunnen oplopen. Gabor Komyathy, de Hongaar die voor Sydney had bemiddeld en die naar eigen zeggen de cruciale stemmen voor 2008 richting Peking had laten afwijken, beloofde twintig stemmen voor een slordige 4 miljoen euro. Abdul Muttaleb Ahmad, de naaste medewerker van de Koeweitse sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah ten slotte, beloofde op discrete wijze het leeuwendeel van de Aziatische stemmen naar Londen af te leiden. Dat kon, zei de man, ‘want 70 procent van de IOC-leden die wel een presentje willen, zitten nog steeds in hun stoel. Ze stellen alleen wat meer discretie op prijs.’

Het is niet geheel duidelijk of de agenten – op Takac na, die de BBC bij Ivan Slavkov introduceerde – werkelijk nog altijd zulke sterke banden aanhouden met de leden van het IOC, dan wel of ze zichzelf wat zaten op te hemelen om een forse commissie te kunnen vangen. De ethische commissie van het IOC stelt een onderzoek in. Hopelijk treden ze aan het eind ervan wat kordater op dan na de affaire-Salt Lake City, waar enkele grote jongens de dans feestelijk konden ontspringen. Slavkov is alvast verbannen van de Spelen in Athene en voorlopig geschorst als IOC-lid.

F.D.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content