‘Wij willen een revolutie’

BETOGERS IN WARSCHAU eisen de vrijlating van de Pussy Riot-leden. © KACPER PEMPEL/REUTERS

Ondanks een celstraf van twee jaar blijven de leden van de Russische punkband Pussy Riot strijdvaardig. Woordvoerster Nadjezjda Tolokonnikova gelooft dat hun proces voor een maatschappelijke ommekeer heeft gezorgd. ‘Het Poetinsysteem is in verval.’

In afwachting van de behandeling van hun beroep verblijven de groepsleden van Pussy Riot in Onderzoeksgevangenis zes, waar ze vooralsnog onbeperkt contact met hun advocaten hebben. Nadjezjda Tolokonnikova (22), die zowat als politiek woordvoerster van de band optreedt, zegt nog steeds niet de minste spijt te hebben van hun acties. ‘Het proces heeft het ware gelaat van het Poetinsysteem getoond. Het regime heeft een oordeel over zichzelf uitgesproken.’

Hebt u met uw acties niet onverantwoord gehandeld tegenover uw vierjarige dochter?

Nadjezjda Tolokonnikova: Ik strijd opdat mijn dochter in een vrij land kan opgroeien. Volgens de wet had men ons enkel voor een overtreding kunnen veroordelen. Het proces was de persoonlijke wraak van Poetin. Hoe en wanneer een autoritair systeem zich wreekt, valt niet te voorspellen.

Wat wil Pussy Riot bereiken?

Tolokonnikova: Revolutie in Rusland.

Poetin is de machtigste man van een van de machtigste landen ter wereld. Kunnen jullie van hem winnen?

Tolokonnikova: De almacht van Poetin is een waanbeeld. Zijn macht is niet oneindig. Het is interessant te zien in welke mate hij zijn macht misbruikt. Eigenlijk is onze president klein en smerig. Dat ziet men aan zijn daden als mens en politicus. Hoe kan een zelfverzekerd leider erbij komen om tegen drie jonge oppositieactivisten zo hard op te treden?

Waarom heeft jullie proces wereldwijd zo veel aandacht gekregen?

Tolokonnikova: Omdat onze actie helemaal niet triviaal was. Ze heeft de confrontatie tussen staat en maatschappij duidelijk gemaakt, op religieus, politiek en sociaal gebied. Ons proces toonde openlijk het repressieve karakter van het regime. Het Poetinsysteem is in verval. Het heeft geen plaats meer in de eenentwintigste eeuw. Het doet denken aan de stammenmaatschappijen en de dictatoriale regimes van het verleden. Het is onmogelijk te begrijpen dat drie jonge activisten in de gevangenis worden gegooid omdat ze in de Christus-Verlosserkathedraal een paar krachtige woorden tegen het Systeem hebben gericht.

Begrijpt u dat jullie vele Russische gelovigen gekwetst hebben door voor het altaar te gaan dansen?

Tolokonnikova: Ons optreden had politieke motieven, en was helemaal niet bedoeld om gelovigen te kwetsen. De vertekende beelden die via de staatstelevisie verspreid werden, veranderden de situatie: ze beschuldigden ons van religieuze haat. Het is jammer dat het zover gekomen is. Uiteindelijk zijn we slachtoffers van de propagandamachine van Poetin geworden.

Blogger en oppositieleider Alexei Navalny noemde jullie optreden een ‘stupiditeit’. Hebt u voor tweespalt in de oppositie gezorgd?

Tolokonnikova: Ons optreden op het Rode Plein, waarbij we Poetin voor lafaard uitscholden, heeft hij nochtans geprezen. Ons doel is wel degelijk voor een breuk te zorgen, maar niet in de oppositie. Wij willen dat deel van de maatschappij betrekken dat tot nog toe in zijn luie zetel bleef zitten. We hebben met ons optreden voor een breuk tussen de staat en de zwijgende meerderheid gezorgd.

Wat gaan jullie doen als jullie vrijkomen?

Tolokonnikova: Zolang het huidige autoritaire systeem bestaat, is het zinloos daaraan te denken.

– © Der Spiegel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content