Wie is wie in de terreurcel van Verviers?

ABDELHAMID ABAAOUD was ook de spil in de Parijse terreuraanslagen.

Op 9 mei gaat voor de Brusselse correctionele rechtbank het proces van start over de terreurcel van Verviers. ‘Een Europese primeur’, zegt Eric Vandersypt van het federaal parket. ‘Voor het eerst zal aangetoond worden dat vanuit Syrië aanslagen in Europa werden georganiseerd.’ 16 mensen staan terecht. Knack maakt een line-up.

OMGEKOMEN

Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi

Tijdens een grootscheepse antiterreuractie vielen speurders op 15 januari 2015 binnen op adressen in Verviers, Sint-Jans-Molenbeek, Brussel, Sint-Agatha Berchem, Anderlecht en Liederkerke. Bij een van de twee huiszoekingen in Verviers namen twee verdachten, Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi, de politie onder vuur. In de daaropvolgende kogelregen werden beiden gedood.

Abdelhamid Abaaoud

Het vermoedelijke brein achter de terreurcel van Verviers én de spil in de Parijse terreuraanslagen. Abaaoud kwam om tijdens een raid van de Franse politie in Saint-Denis, vijf dagen na de aanslagen in Parijs.

IN VOORLOPIGE HECHTENIS

Souhaib El Abdi (26), Marouan El Bali (27) en Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni (27)

Het federaal parket beschouwt deze drie verdachten als de leiders van de terroristische cel en beschuldigt hen van plannen om een aanslag te plegen in België. Het doelwit van die aanslag werd nooit onthuld – het plan om politiemensen voor een webcam te onthoofden, werd door het parket als denkspoor onderzocht, maar werd uiteindelijk losgelaten. El Bali, die werd gearresteerd tijdens de huiszoeking in Verviers, wordt ook vervolgd voor poging tot doodslag op politieagenten. Zijn advocaat Sebastien Courtoy ontkent dat El Bali zelf geschoten zou hebben en dat hij een leider van de cel zou zijn. Arshad Mamood Hajni zou de woning in Verviers hebben gehuurd en twee kompanen in Frankrijk en Duitsland hebben opgehaald. Souhaib El Abdi hield zich bezig met valse identiteitsdocumenten en reisde in 2014 tweemaal naar Turkije, vermoedelijk om contacten te onderhouden met de IS.

Omar Damache(33)

Ook de Algerijn Omar Damache wordt door het parket beschouwd als leider van de groepering. Hij werd enkele dagen na de gebeurtenissen in Verviers gearresteerd in Griekenland en daarna uitgeleverd aan België. Hij zou onderdak hebben geboden aan Abaaoud. Zijn advocaat ontkent en voegt eraan toe dat Damache in Algerije zelf het slachtoffer werd van terrorisme.

VRIJ ONDER VOORWAARDEN

Abdelmounaïm Haddad (22), Ismaël El Abdi (34, broer van Souhaib), Karim Ahalouch (29)

Deze drie Belgische verdachten werden aanvankelijk gearresteerd, maar in de loop van het onderzoek vrijgelaten onder voorwaarden. Ze zouden deel hebben uitgemaakt van de terreurcel.

VERSTEK

Onder de zestien verdachten zijn er negen vermoedelijke leden van de terreurcel die niet zullen opdagen op het proces. Het gaat om één Marokkaanse man en acht Syriëstrijders – twee Belgen, vijf Fransen en een Nederlander; zij zitten in Syrië.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content