Onbekend West-Vlaanderen? Daar wordt wat aan gedaan.

Design

Voor de zesde keer op rij namen studenten van de richting industrieel productontwerpen (Hogeschool West-Vlaanderen) deel aan de internationaal bekende biënnale Interieur 04 in Kortrijk.

Departement PIH, Graaf Karel de Goedelaan 5, 8500 Kortrijk (www.howest.be)

Op kot

Kotwest (www.kotwest.be) is een gezamenlijk initiatief van de sociale diensten van Kulak en alle hogescholen. De bedoeling is dat iedereen die in West-Vlaanderen op kot wil, een degelijke en goed onderhouden studentenkamer kan vinden. Tegelijk wil de organisatie huisjesmelkers uit de provincie bannen.

Kotmadam

West-Vlaanderen telt, zo wordt ons verteld, heel wat eigenaardige kotmadammen en zelfs een studentenhome in een vroeger Oostends hotel. Maar het merkwaardigste studentenverblijf bevindt zich in Brugge. Daar leven vijf meisjesstudenten in een deel van het klooster van de Zusters Augustinessen. De orde dateert uit 1623. Ze hield en houdt zich bezig met ziekenzorg. En met de begeleiding van vijf studentes. Die moeten zich wel aan de regels houden: orde en netheid, stilte na 22 uur, binnen voor middernacht en geen mannelijk bezoek.

Mobiel

De vzw Mobiel (www.mobiel.be) verhuurt fietsen aan studenten van de Kulak, de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen en de Hogeschool West-Vlaanderen. Kostprijs: 3 euro per maand.

Muziek

Op de markt van Kortrijk wordt het academiejaar ieder jaar aangevat met het Students Welcome Concert.

Luchtvaart

De Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende heeft twee unieke en volwaardige opleidingen: master in de kunststoffentechnologie en master in de luchtvaart.

Departement Industriële wetenschappen en technologie, KHBO, Zeedijk 101, 8400 Oostende (www.khbo.be)

Netwerken

Het departement Simon Stevin van de Hogeschool West-Vlaanderen pakt uit met een totaal nieuwe opleiding, netwerkeconomie: een mix van boekhouden, ICT en bedrijfseconomie. (simon.stevin.be)

Onderwijskunde

De Kulak startte met een bachelor onderwijskunde, een brede opleiding die de basis legt voor gedragswetenschappen en sociale wetenschappen. Het flexibele curriculum geeft ook toegang tot de masters pedagogie en psychologie. Er komt ook een schakelprogramma voor bachelors uit de hogescholen.

Slim

De West-Vlaamse studenten zijn de slimste. Dat wisten ze zelf al lang, maar nu staat het ook wetenschappelijk vast. Uit een studie van de VUB bleek dat West-Vlamingen het meest kans op slagen hebben in het hoger onderwijs. Ze maken een realistische studiekeuze, informeren zich beter voor ze kiezen én ze werken natuurlijk héél hard.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content