WERELDSPELER IN GELDNOOD

REPORTAGEWAGEN VAN ALFACAM Te veel geleend voor peperdure apparatuur? © DIRK WAEM/IMAGE GLOBE
Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

Ondanks een goed gevuld orderboekje heeft Alfacam ernstige financiële problemen.

Het camera- en televisiebedrijf Alfacam heeft opgebiecht dat het al sinds december niet genoeg cash in huis heeft om zijn verplichtingen aan de banken na te komen. Onderhandelingen met de banken leverden op dat ze bereid zijn tot einde maart te wachten. Als dat nodig is, wordt het uitstel misschien zelfs tot juni verlengd. Daarnaast is het bedrijf koortsachtig op zoek naar nieuwe aandeelhouders. Maar een makkelijke klus wordt dat niet: de laatste kapitaalverhoging van Alfacam gaat niet verder terug dan vorig jaar en wie vandaag iets te investeren heeft, kan tegen lage prijzen ook terecht bij ondernemingen die winst maken. Terwijl de teller voor 2011 bij Alfacam op een verlies van bijna 14 miljoen euro staat.

Alfacam werd door zijn oprichter, Gabriel Fehervari, aanvankelijk vooral uitgebouwd als specialist voor de captatie van grote evenementen: het bedrijf verhuurde gespecialiseerde state-of-the-art camera’s en regiewagens en heeft vandaag een voet in huis bij alle grote evenementen ter wereld. Van het WK voetbal tot de Olympische Spelen, van Peking tot India en Brazilië. Maar die apparatuur is peperduur en Alfacam is alleen zo snel kunnen groeien omdat het telkens opnieuw het nodige geld kon lenen bij de banken. Het terugbetalen van de schuld is geen probleem in de jaren dat er grote evenementen zijn, maar wel in de jaren ertussen, als een deel van de apparatuur er ongebruikt bij ligt. Voor de huidige ceo van Alfacam, Sven Marinus, die de dagelijkse leiding van het bedrijf eind vorig jaar van Fehervari overnam, is dat de belangrijkste uitdaging voor het bedrijf op dit ogenblik.

Dat Fehervari een aantal jaren geleden dacht dat hij ook een eigen televisieaanbod kon maken (de zenders Exqi), heeft het bedrijf veel pijn gedaan. Televisiemaken kost handenvol geld, zeker in de digitale topkwaliteit waarop Fehervari mikte, en de kijkers lieten zich minder door zijn aanbod verleiden dan hij had gedacht.

Volgens Sven Marinus is het orderboekje van Alfacam voor 2012 alweer bijzonder goed gevuld. Het EK voetbal en de Olympische Spelen in Londen zorgen voor een topbezetting van de apparatuur. De acute betaalproblemen van Alfacam hebben te maken met klanten in India en het Midden-Oosten, maar ook in Griekenland en Spanje, die door de financiële crisis meer tijd nemen om te betalen dan voorheen.

De huidige beleggers zijn alvast not amused: in één dag tijd viel het aandeel 40 procent terug. Van de 150 miljoen euro die het bedrijf enkele jaren geleden op de beurs nog waard was, bleven er nog nauwelijks 12 miljoen over.

LUC BALTUSSEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content