Zat Vlaams Blok-vertegenwoordiger Luc Van Nieuwenhuysen te slapen toen in het bureau van het Vlaams parlement over de aankleding van het nieuwe gebouw werd beslist ? Een beschouwing over kunst.

Het zou er nog aan gemankeerd hebben dat ze van ?bange man” Willem Vermandere een houtsculptuur zouden gekocht hebben. Of dat ze die duikboot van Paramaribo in de inkomhal zouden hebben geïnstalleerd. Maar moeten wij dan maar akkoord gaan met Liliane Vertessen ? Geenszins ! Wel integendeel ! En toch hangt van mevrouw Vertessen een kunstwerk in ons nieuw Vlaams parlement, Vlaanderens symbool van blond arduin in onze hoofdstad die Brussel is. Het is een van de vele zogezegde kunstwerken die de praatbarak fleur moeten verlenen. Zogezegd, want bijvoorbeeld het werk van mevrouw Vertessen verwijst niet naar zielekracht of andere motieven die de grote kunstenaars door de eeuwen heen hebben geïnspireerd. Het zijn gelijk foto’s uit vuile boekskes over zedeloze praktijken tot en met, die deze mevrouw geenszins sieren. Wel integendeel.

In onze tijd en in het Vlaanderen van vandaag kunnen wij niet anders dan breeddenkend zijn. Men kan zich nochtans terecht afvragen of iedereen in zo’n gebouw, waarin ons volk toch het beste van zichzelf moet laten zien, geconfronteerd moet worden met propaganda voor afwijkend geslachtsverkeer, die mevrouw Vertessen maar beter voor haar privaatheid bewaart. Wat dit met kunst te maken maken heeft, kunnen wij en velen met ons niet begrijpen. En er staat niet eens een wit vierkantje bij ! Wel integendeel, zelfs kinderen die ons parlement bezoeken, wordt het beeld opgedrongen. En dan verschieten dat onze jeugd aan de drugs geraakt.

In een andere zaal kruipen twee giraffen en twee neushoorns langs een stalen ring tegen het plafond. Ook dat heet kunst te zijn ! Onze Koenraad heeft ook van die playmobils in zijn speeldoos ! En iedereen zwijgt, want niemand wordt gaarne verweten achterlijk en bekrompen te zijn. Als men dan toch gedierte tentoon wilde stellen, waarom dan niet gekozen voor volkseigen Vlaamse reuzen en Mechelse kalkoens ? Dit laatste natuurlijk met een knipoog naar onze Vlaamse minister-president.

Alle gekheid op een stokje, moeten wij ons afvragen wanneer Vlaanderen eens volwassen gaat worden. Spijtig genoeg heeft ook het Vlaams parlement voor zijn opsmuk gekozen voor gestoorde geesten, die in hun gefrustreerde exhibitionisme denken dat ze progressieve wereldburgers zijn, maar daarachter moeilijk kunnen wegsteken dat ze niet gaarne Vlaming zijn. Zo bezoedelen zij een morzel gronds die onze voormannen nochtans in een harde kamp hebben moeten bevechten. Wie is hier feitelijk het gespuis ?

Erg velen die hiermee werden geconfronteerd vragen zich af waarom het parlement niet heeft gekozen voor de echte kunstwerken waar ons culturele patrimonium zo rijk aan is en in de hele wereld zijn gelijke niet kent, wel integendeel. Denk maar aan onze Brabants wandtapijten, die toch veel meer luister hadden kunnen schenken aan de Vlaamse aanwezigheid in Brussel. Als het dan toch modern moest zijn, had men kunnen kiezen voor Opsomer, Permeke of Valerius De Sadeleer. Ook vandaag wordt nog gezonde kunst gemaakt (denk maar aan de heerlijke ?Kruisweg” van Alberic Smellekens uit Zarlardinge), die zijn onderwerpen bij de volksgebruiken en de landschappen heeft gekozen, terwijl speciaal onze kunstenaars van de Vlaamse kust hun eigen ook niet te goed vinden om warme taferelen van de garnaalvissers te paard, met de blauwvoet scherend over de branding te konterfeiten. Quousque tandem ?

Schildwacht

(Foto : Patrick de Spiegelaere)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content