Prins Saud Al-Faisal is sinds 1975 Saudisch minister van Buitenlandse Zaken. Wat denkt hij over de veranderingen in zijn regio?

De gemeenteraadsverkiezingen in uw land zijn aan de gang. Mogen vrouwen volgende keer wél stemmen?

SAUD AL-FAISAL: De bevoegde minister heeft verklaard dat hij zal voorstellen dat vrouwen stemrecht krijgen. Ik denk dat ze in 2009 zullen kunnen stemmen. En dat zou goed zijn: vrouwen zijn verstandiger kiezers dan mannen. Vrouwen moeten trouwens een veel actievere rol krijgen in de samenleving. Ik ben er trots op dat we voor de eerste keer vrouwelijke medewerkers hebben op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vroegere Libanese premier Rafik Hariri werd vermoord. Dat heeft gevolgen voor de hele regio.

AL-FAISAL: De mensen in de Arabische wereld zijn dergelijke tragedies meer dan beu. Ze tonen publiekelijk dat ze woedend zijn. Syrië en Libanon moeten het onderzoek naar de aanslag snel proberen uit te voeren. Ze zijn ook bereid een VN-onderzoek toe te laten. Dat is een goede maatregel.

Irak krijgt wellicht een regering gedomineerd door sjiieten. Ook dat heeft gevolgen. Komt het ooit goed tussen soennieten en sjiieten?

AL-FAISAL: Velen zeiden dat verkiezingen onmogelijk waren, maar ze hadden het mis. Nu zeggen velen dat soennieten en sjiieten geen akkoord kunnen bereiken, maar ze kunnen het weer mis hebben. Het is belangrijk dat de grondwet de territoriale integriteit en de eenheid van Irak garandeert. Democratie gaat niet alleen om de rechten van de meerderheid maar ook om de bescherming van de rechten van de minderheid.

Ik zou graag zien dat Irak één blijft, dat het Iraakse volk één wordt. Als Irak hulp nodig heeft, van de Verenigde Staten of van elders, kan het die vragen.

De relaties tussen uw land en Washington zijn niet wat ze waren…

AL-FAISAL: Ik weet dat de media stellen dat we vijandig staan tegenover elkaar, maar dat klopt niet. Voor 11 september 2001 was de verhouding beter, maar we zitten bijna weer op dat niveau: we hebben een gezonde en warme verhouding.

President George W. Bush zei onlangs dat hij snelle hervormingen in onze regio wil. Wij willen een snelle oplossing voor het Palestijnse probleem. Misschien krijgen we allebei wat we willen.

En dan is er Iran. Als Teheran kernwapens heeft, bouwt Saudi-Arabië er dan ook?

AL-FAISAL: Neen, we geloven niet dat kernwapens veiligheid brengen.

Iedereen heeft het trouwens altijd over mogelijke kernwapens in Iran, maar niemand praat over de bestaande kernwapens in Israël. Wij willen dat het hele Midden-Oosten kernwapenvrij wordt, de internationale gemeenschap zou ons daarbij kunnen helpen.

© Newsweek

Copyright Newsweek

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content