‘We verkrampten, niets lukte nog’

Vital Borkelmans: 'Tot de dertigste minuut van de match tegen Wales was er geen vuiltje aan de lucht.' © Martin Meissner/AP Photo

Volgens Vital Borkelmans schoten de Belgen op het EK tactisch niet tekort.

Vital Borkelmans (voormalig assistent van Wilmots): Tot de dertigste minuut van de match tegen Wales was er geen vuiltje aan de lucht op het Europees Kampioenschap voetbal. We stonden voor en leken de wedstrijd zonder zorgen uit te spelen. Toen gebeurde er iets wat zeker geen strategische ingreep was: de Rode Duivels kropen achteruit. We verkrampten, niets lukte nog. Als je zelf gevoetbald hebt, ken je dat gevoel. Je wordt onzeker, komt overal een stap te laat en mist opgelegde kansen, terwijl de tegenstander iedere mogelijkheid benut. Een trainer is daar machteloos tegen.

Zijn jullie tactisch in de fout gegaan?

Borkelmans: Nee. Iedereen praat altijd maar over tactiek, maar daar lag het niet aan. We hebben vier jaar volgens hetzelfde systeem gevoetbald. Iedereen wist op elk moment wat er werd verwacht. De coach vond: ‘Wij zijn België, laat de anderen zich maar aanpassen.’ Daar hebben we onze successen mee behaald, waarom die filosofie verloochenen als je op een groot toernooi staat?

Waren de Rode Duivels wel fit? Een sleutelspeler als Kevin De Bruyne oogde niet scherp.

Borkelmans: Elke Rode Duivel heeft zich honderd procent ingezet en ik neem niemand iets kwalijk. Wel stel ik vast dat alle topspelers klaagden dat ze niet meer fris waren. Dat hoorde je zelfs bij de Duitsers, normaal de kampioenen van de fitheid. De toppers spelen te veel matchen, en zijn in de zomer uitgewrongen. Dat we een flets EK kregen, met een winnaar die we ons niet lang zullen herinneren, is geen toeval.

Doelman Thibaut Courtois was na de verloren wedstrijden tegen Wales en Italië kritisch voor de bondscoach.

Borkelmans: De ontgoocheling van het moment. Thibaut wilde op het EK een lastige periode bij Chelsea van zich af spelen. Hij had er veel meer van verwacht. Wij ook hoor, alle begrip voor zijn emotionele uitbarsting.

Wilmots voelde zich onfair behandeld door de Vlaamse pers.

Borkelmans: Eén persoon heeft van in het begin stokken in de wielen proberen te steken, omdat hij bepaalde privileges gewend was en verwachtte dat hij vertrouwelijke informatie kreeg. De coach weigerde en die journalist voert tot vandaag een hetze tegen hem.

U bedoelt Stefan Keygnaert van Het Laatste Nieuws?

Borkelmans: Ik noem geen namen. Maar ik stel vast dat er weinig is veranderd. Ook Roberto Martínez, de nieuwe bondscoach, houdt van gesloten trainingen. Wij kregen daar kritiek op, maar nu is dat blijkbaar een teken van professionalisme.

Wat wij gepresteerd hebben met de Rode Duivels zal later pas naar waarde worden geschat. Een kwartfinale op het WK en het EK noem ik een topprestatie, al hoopten we op meer. Ik denk vooral met trots terug aan onze eerste kwalificatiecampagne, toen we Kroatië, Servië en Wales klopten. En dat met een jonge spelersgroep voor wie het allemaal nog moest beginnen.

Tekst JEF VAN BAELEN

‘Wat wij gepresteerd hebben, zal later pas naar waarde worden geschat.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content