Hydroloog Hendrik Wouters (UGent) en zijn collega’s tonen in Science Advances aan dat droogteperiodes hittegolven kunnen verergeren, maar tegelijk minder dodelijk maken voor mensen. De ogenschijnlijk contradictorische conclusie volgt uit de vaststelling dat extreme droogte de lucht wel heter kan maken, maar soms ook minder vochtig, waardoor ze minder gevaarlijk wordt voor mensen.

De frequentie en ernst van hittegolven neemt toe als gevolg van de klimaatopwarming. Overdreven hitte kan uitmonden in oversterfte van vooral oudere mensen. Maar als parallel met de stijgende temperaturen de luchtvochtigheid daalt, kan dat een gunstig effect op de menselijke overleving hebben, omdat zweten dan efficiënter wordt in het afvoeren van overtollige warmte uit ons lichaam. Hoe minder vochtig de lucht, hoe makkelijker een lichaam warmte kan afvoeren via het zweet.

Op een heel ander niveau schrijven andere wetenschappers in Nature Astronomy dat er in ons deel van de ruimte al waterdamp aanwezig was voor er planeten waren. Ze vonden er sporen van in een van de oudste bekende meteorieten uit onze ruime omgeving. Er was dus water in ons deel van het universum voor er sprake was van de planeet Aarde. Meteorieten kunnen het op onze planeet gebracht hebben.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content