In Europa zijn al minstens 22 mensen gestorven aan de enterohemorragische Escherichia-coli-bacterie. Meer dan duizend mensen zijn ermee besmet. Enkele feiten op een rij.

Wat betekent EHEC?

EHEC staat voor enterohemorragische escherichia coli. Dat is een stam van een bacterie die in de darmen van mensen en andere dieren voorkomt. De variant die verantwoordelijk is voor de uitbraak in Duitsland is een zeer zeldzame stam van de E. coli, met de codenaam 0104: H4. Ze kan via besmet voedsel en water worden overgedragen, vooral via rauwe groenten, rauwe melk en slecht doorbakken vlees. Ze is ook overdraagbaar van mens tot mens.

Wat zijn de symptomen?

De EHEC-bacterie kan darmbloedingen, diarree, braken, misselijkheid, koorts, buikkrampen en soms ook nierfalen veroorzaken. De meeste volwassenen genezen binnen de week zonder behandeling. Antibiotica helpen niet in de strijd tegen de EHEC-bacterie.

Welk voedsel is besmet?

Aanvankelijk werden Spaanse komkommers als boosdoener aangeduid. Die bevatten echter wel de E. coli-bacterie, maar niet de dodelijke variant ervan. Nadien waren er twijfels over alle rauwe groenten, meer bepaald salade-ingrediënten zoals sla en tomaten. De meeste patiënten hadden effectief sla gegeten. Laatste in het rijtje beschuldigden waren biologisch gekweekte sojascheuten. De biologische landbouw kwam vanaf het begin in het vizier, omdat ze geen kunstmest maar dierlijke meststoffen gebruikt, wat besmetting met een darmbacterie kan vergemakkelijken.

Welk advies krijgen de consumenten?

In Duitsland krijgt de bevolking het advies om rauwe groenten te vermijden. Verder gelden de klassieke voorzorgsmaatregelen zoals het zorgvuldig wassen en schillen van groenten en fruit en goed bakken van vlees. Ook persoonlijke hygiëne is belangrijk.

Wie zijn de slachtoffers?

Kinderen onder de vijf jaar hebben meestal een hoger risico om de ziekte te krijgen en om aan de infectie te sterven. Ook ouderen, mensen met een verminderde weerstand en mensen die een minder goede hygiëne handhaven vormen een risicogroep.

Waar is de infectie verspreid?

Twaalf landen hebben al gevallen van EHEC-infecties gemeld. Tot maandag 6 juni zijn in Duitsland, het epicentrum van de epidemie, 21 mensen gestorven aan de bacterie. In Zweden werd één sterfgeval gemeld van een persoon die de bacterie in Duitsland opliep. Er zijn ook infecties in Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Zweden, Zwitserland en mogelijk de Verenigde Staten. In België zijn er tot nog toe nog geen gevallen gemeld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content