Stel je voor: je zit in de trein of je wandelt door de straat en je hebt plots zin om de laatste cd van dEUS te beluisteren. Geen probleem, via je moderne walkman annex zakcomputer leg je verbinding met het internet en download je de liedjes, tegen een kleine vergoeding voor eenmalige beluistering. Wil je de liedjes mee naar huis nemen en op cd zetten voor herhaaldelijke beluistering, dan betaal je extra. Of stel je voor: je wil naar een film kijken maar je hebt geen zin om naar de videotheek te lopen. Niet erg, gewoon even op het internet je film naar keuze aanklikken en je kunt lekker achterover liggen in je luie stoel. Het zijn slechts enkele van de toepassingen die Microsoft voor ogen heeft bij de voorstelling van zijn Windows Media Technologies (WMT), een softwarepakket dat muziek beluisteren en videobeelden bekijken via het internet een stuk aangenamer moet maken. Op dit moment is video via het internet een stuntelige aangelegenheid in een klein kadertje op het pc-scherm, Microsoft belooft echter dertig beelden per seconde die het héle scherm vullen. De kwaliteit van de audio via WMT is vergelijkbaar met MP3: een ietsje minder dan cd, maar het onderscheid valt niet of nauwelijks waar te nemen door het menselijk oor.

Minstens even belangrijk is dat Windows Media Technologies een beveiliging heeft ingebouwd tegen illegaal kopiëren. Aan alle verstuurde geluidsbestanden wordt immers een digitaal watermerk geplakt. Dat watermerk kun je verwijderen, maar enkel met de juiste softwarecodes, en dat is precies waar je voor betaalt. Met dat beveiligingsmechanisme komt Microsoft tegemoet aan de verzuchtingen van de platenindustrie, die haar inkomsten nu ziet dalen als gevolg van illegale handel. Trekt de panische angst van platenfirma’s voor de moderne technologieën dan eindelijk weg? ‘Platenfirma’s moeten niet meer overtuigd worden, ze hebben zichzelf overtuigd’, meent program manager Paul Boudreau van Microsoft. Meer nog, aldus Boudreau, deze technologie opent de deur naar geheel nieuwe vormen van distributie van muziek. Muziekliefhebbers worden uitgenodigd om liedjes naar elkaar te sturen, zolang ze maar de bijbehorende licentie aankopen. Na de mond-tot-mondreclame, nu de mail-tot-mailreclame.

Windows Media Technologies is volledig gratis voor de gebruiker en de aanbieder. Microsoft genereert inkomsten via een omwegje: om WMT te kunnen gebruiken, heb je het Windows-besturingssysteem van Microsoft nodig, en dat is niet gratis. Via strategische productontwikkelingen wil de softwaregigant zijn positie ook in de toekomst veilig stellen. Want de concurrentie ligt natuurlijk op de loer.

De eerder aangehaalde toepassingen – draadloos internetgebruik en langspeelfilms downloaden – zijn in volle ontwikkeling, maar laten nog even op zich wachten. Wegens het gebrek aan bandbreedte. De huidige internetverbindingen halen een datatransport van slechts 33,6 kilobit per seconde, ontoereikend om zware audio- en videobestanden vlot te versturen. De oplossing ligt bij de tv-kabel en de satelliet, die een veel hogere capaciteit hebben. Als we via de gsm data willen versturen, kan dat slechts met een snelheid van 9,6 kilobits per seconde. Via het nieuwe Global Packet Radio System (GPRS), halen we straks echter 171 kilobits per seconde. De toepassingen die daaruit zullen voorkomen, kunnen we ons vandaag niet eens voorstellen.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content