Tegen het einde van deze eeuw kan het aantal mensen verdubbeld zijn dat met extreme droogte te kampen krijgt. Dat rekenen klimaatwetenschapper Wim Thiery (VUB) en zijn collega’s voor in Nature Climate Change. Ze hebben het effect van de klimaatopwarming gesimuleerd op de watermassa aan land. Het landoppervlak dat onder extreme droogte zal lijden, zal verdubbelen van 3 procent in het laatste kwart van de twintigste eeuw tot 7 procent. Dat zal een effect hebben op bijna een half miljard mensen.

Het scenario wordt als ‘matig pessimistisch’ omschreven – het kan dus nog erger. Vooral in het zuidelijke halfrond zal er op veel plekken minder water zijn. De studie steunt op metingen van een recent gelanceerde satelliet. Landwater omvat alle zoet water, ook dat in ijs en sneeuw en dat in de bodem.

Een studie van Chinese auteurs in hetzelfde blad toont aan dat er zelfs met het smelten van gletsjers een watertekort dreigt. Hoewel er meer water van de smeltende gletsjers op de Himalaya zal vloeien, zullen mensen langs stromen als de Indus en Ganges er minder ter beschikking hebben.

En als de gletsjers weg zijn, zullen de waterproblemen pas écht acuut worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content