Waar worden de zelfmoordterroristenvan Parijs begraven?

Bilal Hadfi (l.), Brahim Abdeslam (m.) en Abdelhamid Abaaoud (r.) worden mogelijk in België begraven.

Naast 130 onschuldige slachtoffers lieten ook tien terroristen het leven bij de aanslagen in Parijs. Wat gebeurt er met hun lichamen?

Bij de aanslagen op 13 november in de Franse hoofdstad en de politieactie vijf dagen later in Saint-Denis zijn tien terroristen om het leven gekomen. Terwijl de lichamen op dit moment nog onderzocht worden, rijst de vraag wat er nadien mee moet gebeuren.

De Franse wet is duidelijk. Elke overledene heeft recht op een begrafenis in de gemeente waar hij verbleef, stierf, de familie een begraafplaats heeft of hij ingeschreven is. Niemand staat echter te springen om de lichamen te herbergen.

Op dit moment zouden hun lichaamsresten zich in het Institut médico-légal de Paris bevinden. Daar worden ze geïdentificeerd en aan testen onderworpen. Van twee terroristen die – wellicht valse – Syrische paspoorten op zak hadden, is de identiteit nog niet bekend.

Na het gerechtelijk onderzoek zullen de lichamen worden overgedragen aan hun families. De autoriteiten sluiten crematie meestal uit. Zo kan het lichaam opgegraven worden als verder onderzoek nodig is.

Als de familie het lichaam niet opeist, moeten de gemeenten waar de terroristen zijn overleden, in dit geval Saint-Denis en Parijs, de begrafenis regelen. Parijs liet al verstaan dat het zich niet zou verzetten tegen de begrafenis van een of meerdere van de terroristen in de stad.

De kwestie speelde ook bij vorige aanslagen op Franse bodem. Chérif en Saïd Kouachi, die de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, in januari van dit jaar, uitvoerden, zijn respectievelijk begraven in Gennevilliers (nabij Parijs) en Reims, nadat de burgemeester van Reims eerst geweigerd had het lichaam op zijn grondgebied ter aarde te bestellen. De broers Kouachi werden ’s nachts en onder politiebegeleiding begraven, zonder enige verwanten.

Het lichaam van Amedy Coulibaly, die in de nasleep van de aanslag op Charlie Hebdo een gijzeling uitvoerde in een Parijse supermarkt, ligt begraven ten zuiden van Parijs. Mali, het land waarvan zijn familie afkomstig is, had de overdracht van het lichaam geweigerd.

De Frans-Algerijnse Mohammed Merah, die in 2012 vanop een scooter zeven mensen doodschoot nabij Toulouse, werd uiteindelijk begraven in de buurt van de stad, nadat Algerije dat had geweigerd. ‘Hij is Fransman, dus laten we er geen polemiek rond maken’, stelde toenmalig Frans president Nicolas Sarkozy een einde aan het debat.

Het staat vast dat de tien terroristen van de recente aanslagen in Parijs anoniem begraven zullen worden om te vermijden dat hun graven pelgrimsplekken voor gelijkgezinden worden. De kosten zijn voor rekening van de familie, maar als die de middelen niet heeft, betaalt de Franse staat.

Van de tien terroristen hebben er zeker drie een band met België. Abdelhamid Abaaoud had de Belgische nationaliteit, dus wordt hij normaal gezien in ons land begraven, al laat de Franse wet ook toe dat dat in Saint-Denis gebeurt. De Fransen Bilal Hadfi en Brahim Abdeslam woonden in ons land en kunnen ook hier begraven worden, afhankelijk van de wensen van hun familie.

Matthias Verbergt

De autoriteiten sluiten crematie meestal uit. Zo kan het lichaam opge-graven worden indien verder onderzoek nodig is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content