Goed nieuws voor vakantiegangers: in heel Europa is bellen en surfen vanaf nu goedkoper. Maar u kunt nog méér doen om een hoge telecomfactuur te vermijden.

Voortaan kost bellen, sms’en en mobiel surfen binnen Europa een pak minder, en dat bij alle operatoren. Voor een telefoongesprek betaalt u bij Proximus, Orange, Base, Telenet en Scarlet voortaan slechts 0,06 euro per minuut. Een sms kost nog 0,02 euro en surfen doet u aan 0,06 euro per megabyte. Sinds enkele jaren krijgt u als consument ook een waarschuwings-sms wanneer u voor meer dan 50 euro gedownload hebt. Zo kunt u uw smartphone op vakantie vaker gebruiken zonder dat u achteraf verrast wordt door een torenhoge rekening. Vanaf 15 juni 2017 vallen ook die kosten volledig weg en zal voor een telefoontje of internetten vanuit Frankrijk of Hongarije niet meer worden aangerekend dan wat u in België betaalt.

Toch kunt u voor een nóg lager factuurbedrag zorgen. Schakel dataroaming uit via de instellingen van uw smartphone om alvast die kosten te vermijden. Maak in het buitenland zo veel mogelijk gebruik van wifi als alternatief voor het mobiele netwerk (3G/4G), zeker voor het downloaden en updaten van apps. Verschillende smartphones bieden vandaag de mogelijkheid om een limiet op het dataverbruik te zetten. Vaak kunt u zelfs nagaan hoeveel data een bepaalde app recent heeft verbruikt. Of een app veel of weinig data consumeert, hangt trouwens af van hoe vaak en intensief u hem gebruikt. Indien u streamt, skypet of online video’s of foto’s doorstuurt, zult u al snel een paar megabytes per minuut verbruiken. Dat zal een stuk minder zijn indien u zich beperkt tot chatten, surfen of facebooken.

De verlaagde roamingkosten gelden in alle EU-landen. Gaat u naar semi- Europese regio’s zoals Monaco, Jersey of de Franse Antillen? Controleer dan op de website van uw operator of ook dat gebied onder de regeling valt. Wilt u in het buitenland toch voluit internetten? Ga dan na of uw operator een speciale buitenlandbundel heeft waarmee u voor een bepaald bedrag een pakket megabytes of belminuten aankoopt voor gebruik in het buitenland.

Wie voor meerdere weken buiten de landsgrenzen vertoeft, kan overwegen om ter plaatse een simkaart te kopen. Zo kunt u zo goed als onbeperkt surfen. Deze optie is vooral buiten de EU interessant. Houd er ook rekening mee dat u in het buitenland misschien net iets vaker vakantiefoto’s zult doorsturen of online het weerbericht zult raadplegen. In de VS krijgt u voor 50 dollar al snel 2 tot 3 gigabyte aan data. In Thailand kan dat al voor zo’n 10 euro. Wilt u met een buitenlandse simkaart toch bereikbaar blijven op uw Belgische nummer? Stop die simkaart dan in een goedkope gsm. Zo hoeft u geen enkele oproep te missen.

Pieterjan Van Leemputten

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content