Voor de eerste keer in 88 jaar

© Cemal Yurttas/Getty Images
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De ramadan is begonnen. Zoals gewoonlijk bidden de moslims dan de tarawih-gebeden. Die vinden plaats na het nachtgebed en voor het ochtendgebed.

Meestal doen ze dat in groep, al lukte dat de voorbije twee jaar niet echt: ook zij moesten rekening houden met het virus. Maar dit jaar kwamen de moslims weer massaal samen.

In de Hagia Sophia in Istanbul was het zelfs al achtentachtig jaar geleden dat de tarawih-gebeden nog eens uitgesproken werden. In 1934 besliste de Turkse regering van president Mustafa Kemal Atatürk om de Hagia Sophia te seculariseren en er een museum van te maken. Twee jaar geleden werd die beslissing teruggedraaid en werd het monument opnieuw een moskee. Tot ongenoegen van paus Franciscus, die toen zei dat hij ‘erg gekwetst’ was.

Niet helemaal onbegrijpelijk, want het gebouw heeft een bewogen geschiedenis. In de zesde eeuw werd het gebouwd als de kathedraal van het Oost-Romeinse Rijk. Nadat de Ottomanen Constantinopel veroverd hadden, veranderde het in 1453 in een moskee.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content