Virtual reality kan de belevingswereld van bejaarde mensen bevorderen.

Moderne technologieën kunnen ingeschakeld worden om bejaarden bij te staan. Het is geen toeval dat taken in rusthuizen tot de eerste praktische toepassingen van robots behoorden. Ook virtual reality (VR) kan een rol spelen: ter ontspanning, maar ook om gezondheidsbevorderende bezigheden te begeleiden, zoals ademhalingsoefeningen en bewegingsactiviteiten. VR-toepassingen kunnen mensen met dementie dan weer helpen om herinneringen te herbeleven

Oudere mensen zijn niet altijd goed mee met moderne technologieën, maar een ploeg rond neuropsychologe Céline Gillebert (KU Leuven) rapporteert in het vakblad Scientific Reports dat bejaarden wel degelijk openstaan voor VR. Het belangrijkste voordeel daarvan is de interactiviteit. Tijdens een virtuele wandeling in een natuurgebied konden de bejaarden stenen in het water gooien. Dat resulteerde in een heel andere beleving dan naar een natuurdocumentaire kijken.

Een team onder leiding van oncoloog Hans Wildiers (UZ Leuven) meldt in The Journal of Geriatric Oncology dat de kans op kanker bij hoogbejaarden in rusthuizen twintig keer kleiner is dan verwacht. De vaststelling sluit aan bij het inzicht dat een sterke veroudering van cellen een natuurlijke bescherming tegen ziektes vormt. De rusthuisbewoners die Wildiers en co. volgden, waren gemiddeld 87 jaar oud.

Het minder goede nieuws is dus wel dat kanker doorgaans op jongere leeftijd toeslaat. Het ‘verjongen’ van cellen op hogere leeftijd is risicovoller dan blijven teren op oude cellen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content