Verrassend

In Het ondenkbare denken legt de Britse wetenschapsjournaliste Helen Thomson onderhoudend en toegankelijk uit hoe vreemd het brein wel werken kan. Ze doet dat, naar het voorbeeld van de befaamde (overleden) neuroloog Oliver Sacks, met getuigenissen van patiënten die aan zeldzame, tot de verbeelding sprekende aandoeningen lijden. Zoals Sharon, die door een haperend oriëntatievermogen voortdurend verdwaalt. En Graham, die zich 3 jaar lang dood heeft gewaand. Thomson zoekt ook in de geschiedenis naar vergelijkbare case studies, haalt herinneringen op aan interviews met artsen gespecialiseerd in de materie en peilt opnieuw naar de stand van zake in het onderzoek. Een verrassend boek dat in het tijdschrift Nature terecht wordt omschreven als een inspirerende wetenschappelijke reis, een viering van de menselijke diversiteit en een oproep om het ‘ondenkbare’ te overdenken.

Het ondenkbare deNken. Sensationele verhalen over de wonderlijke werking van het brein. Helen Thomson, Uitgeverij Nieuwezijds, 2019, 271 blz., ISBN 9789057124471.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content