Jochen Vandenbergh
Jochen Vandenbergh is freelance journalist en volgt al tien jaar het Oosterweeldossier op.

Het Antwerpse stadsbestuur heeft een woelige week achter de rug. Burgemeester Patrick Janssens kondigde een stadslijst aan met CD&V, waarna de N-VA het kartel met CD&V opblies.

De week begon in Antwerpen meteen met een verrassing van formaat. SP.A en CD&V maakten bekend dat ze in oktober samen naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken. Ook naar Open VLD werd de hand uitgestoken, maar daar houden ze voorlopig de boot af. Dat de stadslijst een manoeuvre is om de N-VA te counteren, wordt uiteraard ontkend. ‘Dit is een project voor Antwerpen en niet tegen de N-VA. We willen verder werken aan datgene wat we samen hebben gerealiseerd’, aldus burgemeester Patrick Janssens (SP.A) die de stadslijst zal trekken. Voor de N-VA was dit de spreekwoordelijke druppel en de partij blies het kartel met CD&V op. Al had dat kartel ondertussen vooral een virtueel karakter. ‘We kunnen de twee CD&V-schepenen niet in onze naam laten spreken als ze in zee gaan met de SP.A’, aldus De Wever, die als lid van de meerderheid wel het bestuursakkoord blijft steunen.

En daarmee is het campagnevoeren goed en wel begonnen in Antwerpen. Iedereen weet dat het in oktober tot een tweestrijd komt tussen De Wever en Janssens. Een stadslijst is daarom een slimme strategie. ‘Ik met de steun van heel de ploeg, of De Wever alleen’, is wat Janssens eigenlijk zegt met de stadslijst. Bovendien krijgt de N-VA het knap lastig bij eventuele winst. Enkel Open VLD kan nog worden aangesproken om het rechtse college te vormen waar De Wever op uit is. Volgens peilingen haalt Open VLD echter veel te weinig stemmen om samen met de N-VA een meerderheid te vormen. En wie weet stapt Open VLD alsnog mee in de stadslijst. Dan moet de N-VA op z’n eentje een meerderheid halen of het cordon sanitaire doorbreken. Een coalitie met Groen! is namelijk weinig waarschijnlijk.

De groenen lanceerden trouwens een ‘open lijst’ voor de verkiezingen. Op zo’n lijst zijn ook politici van andere partijen welkom. Boegbeeld Meyrem Almaci meent dat heel wat progressieven ontgoocheld zijn in de nieuwe stads- alliantie SP.A/CD&V. De open lijst biedt een alternatief.

CD&V speelt in dit verhaal paniekvoetbal. Ook voor CD&V wordt een electorale afgang voorspeld in de Scheldestad. De partij flirt zelfs met de kiesdrempel volgens de peilingen. Maar al straft de kiezer CD&V af, als Janssens herverkozen wordt, blijven CD&V- schepenen Marc Van Peel en Philip Heylen op post.

Hoewel op een bestuursvergadering van CD&V de stadslijst werd goedgekeurd, leeft daarover heel wat ongenoegen bij de mandatarissen. ‘Een levensverzekering voor Van Peel en Heylen’, noemt CD&V-gemeenteraadslid Ergün Top het. ‘Mogelijk sla ik deze verkiezingen over of ga ik op een andere lijst staan. Het is ver gekomen als Janssens nu ook al CD&V-schepenen gaat benoemen.’ Districtsschepen Koen Palinckx dacht er net zo over en maakte daarom deze week de overstap naar de N-VA. En er zijn nog CD&V’ers die een overstap niet uitsluiten.

‘Dat krijg je als CD&V-schepenen het belangrijker vinden om hun schepenmandaten veilig te stellen dan om hun eigen programma uit te voeren’, verklaart De Wever (N-VA), die zich stoort aan de gewijzigde machtsverhoudingen in het college.

‘De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’, klinkt de reactie van CD&V en SP.A, verwijzend naar Ludo Van Campenhout. Hoewel N-VA maar één verkozen gemeenteraadslid heeft, Bart De Wever zelf, hebben ze met Van Campenhout vandaag ook een schepen. Van Campenhout werd door de N-VA opgevist nadat hij uit Open VLD werd gezet. Ook OCMW-vicevoorzitter Marco Laenens ruilde vorige week Open VLD voor de N-VA. Net als Kristof Bossuyt een weekje eerder. Zonder de komst van minister Annemie Turtelboom ziet het er erg belabberd uit voor de liberalen in Antwerpen. Maar wat heeft Turtelboom er politiek bij te winnen om de confrontatie met De Wever en Janssens aan te gaan? Misschien biedt de stadslijst wel dekking? Open VLD en CD&V zullen vooral proberen het gezichtsverlies in te perken. Terwijl Janssens en De Wever over het politieke schaakbord hangen.

Jochen Vandenbergh

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content