Het programma van Poirot in Bruges – Knack Thrillerfestival, op 26 juni in de Brugse Stadsschouwburg, is bekend. Eregast is de Nederlandse succesauteur Esther Verhoef.

Het festival opent om 11.30 uur met de uitreiking van de Knack Hercule Poirotprijs 2011, die de beste Vlaamse misdaadroman van het afgelopen jaar bekroont. De winnaar ontvangt zijn prijs, een cheque van 5000 euro, uit handen van eregast Esther Verhoef. De uitreiking is niet toegankelijk voor het grote publiek, wel zullen de laureaat en de genomineerden later op de dag signeren op de Beurs van het Spannende Boek in de foyer, en zijn ze in diverse podiumprogramma’s te zien.

Het publieksgedeelte start om 13.30 uur met het Superflikkendebat, geleid door Knack-directeur Rik Van Cauwelaert: Glenn Audenaert (directeur federale politie Brussel) en Eddy Vos (onderzoeker Bende van Nijvel) praten er over het echte politiewerk en grote misdaden die het publiek al jaren in de ban houden. Gefundenes Fressen voor auteur Koen Vermeiren, die met zijn werk dicht bij de realiteit aanleunt.

Nog meer ‘echte criminaliteit’ in het Assisendebat. Is de assisenjury nog wel van deze tijd? En moeten we de rechtspraak niet overlaten aan professionelen? Het waren veelgestelde vragen na de ophefmakende parachutemoord. Knack Weekend-journalist Jean-Paul Mulders maakt het proces van het proces met Katrien Van der Straeten (advocate van Els Clottemans), advocaat Sven Mary, journalist Gust Verwerft en minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V).

‘In Nederland is de afgelopen jaren een nieuw soort thriller ontstaan’, zegt Esther Verhoef in een interview met Knack (blz. 2 van de Poirot in Bruges-bijlage in de special Knack Zomert, die op 1 juni verschijnt). Wat daar precies aan de hand is, legt de eregast van het festival uit in een podiumgesprek met Poirot-jurylid en thrillerspecialist John Vervoort.

In het theaterprogramma Geheimen van De Meester gunnen de vroegere Poirot-winnaars Patrick De Bruyn, Luc Deflo, Bob Van Laerhoven, Mieke de Loof, Stan Lauryssens en de laureaat van 2011 een blik in hun boekenkast. Wie inspireert hen, en welke tips hebben ze voor beginnende collega’s of aspirant-schrijvers?

Nog meer Vlaamse thrillerauteurs treden aan in het programma Woord wordt beeld: Bavo Dhooge, Bram Dehouck, Piet Baete en Toni Coppers tonen hun favoriete filmfragmenten en praten over de relatie tussen boek en film. Aansluitend is er een gesprek met de hoofdscenarist van de serie Aspe, gevolgd door een preview van de zevende reeks (dit najaar te zien op VTM). In de kelders van het theater wordt intussen doorlopend een selectie spannende kortfilms getoond door Razor Reel, bekend van The Fantastic Film Festival. Ook doorlopend te bezoeken is het Crime Scene Investigation, een lab voor sporenonderzoek van de federale politie. CSI in het echt.

De straten van Brugge zijn dan weer het toneel van de misdaadwandeling Quade Feyten, de theaterwandeling De Paus van Satan, en het speurdersspel voor het gezin De zaak van het verdwenen manuscript. Wie zelf schrijfaspiraties heeft, kan een dag voor het festival, op zaterdag 25 juni, in de hoofdbibliotheek van Brugge terecht voor een schrijfworkshop.

MEER INFO OVER HET POIROT IN BRUGES-FESTIVAL EN DE KNACK HERCULE POIROTPRIJS VINDT U OP WWW.POIROTINBRUGES.BE EN WWW.KNACK.BE. VIDEO: HTTP://VIMEO.COM/23678513.

Jan Haeverans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content