Ouders Online : informatie over kinderen.

Onlangs startte in Nederland een erg interessante website op met kinderen als onderwerp. Het project heet Ouders Online. Ouders kunnen er allerhande informatie vinden in verband met kleine kinderen. Bovendien kunnen ze er gratis geboorte-aankondigingen op kwijt.

Bij die aankondigingen begon het schoentje al te wringen. In Nederland is het immers de gewoonte om net als bij overlijdens, een aankondiging te plaatsen in de krant. De Volkskrant en het NRC Handelsblad bevatten dagelijks enkele aankondigingen. De Volkskrant weigerde volgens de makers een advertentie voor de nieuwe Internetdienst te plaatsen. Reden : ?Ouders Online is een concurrerend medium.? Grappig dat een landelijke krant zich bedreigd voelt door een klein initiatief op het Internet. De Telegraaf zag geen graten in de publiciteit en plaatste de advertentie. Blijkbaar lazen de advocaten van de uitgeversgroep VNU (de hoofdaandeelhouder van VTM en eigenaar van, bijvoorbeeld, Flair en Humo) die conservatieve krant, want enkele dagen later liep er een boze brief binnen bij Ouders Online. In advocatees werd duidelijk gemaakt dat het gebruik van de naam Ouders Online verboden was omdat het een inbreuk was op het merk ?Ouders van Nu? van Uitgeverij Spaarnestad (VNU). Ouders van Nu is inderdaad al jaar en dag hét maandblad voor jonge ouders in België en Nederland, maar om zover te gaan dat alleen zij het recht hebben op het gebruik van het woord ouders, dat gaat wel erg ver. Toch bleek het geen grap. VNU betwistte het recht op de domeinnaam op het Internet (ouders, namelijk). Nochtans wordt die door een onafhankelijke derde toegekend op basis van geregistreerde merken of productnamen. Niet iedereen kan bijvoorbeeld een domeinnaam met Knack of BMW aanvragen. Ook algemene termen zoals computer of Internet kunnen niet als domein geregistreerd worden. In België glipt er af en toe iemand door het net. Belgium Online, bijvoorbeeld. Zij wisten online. be te registreren. Eigenlijk kan zoiets niet, maar enkele Leuvense professoren (overheidsambtenaren dus) houden aan het arbitrair toekennen en weigeren van domeinnamen een leuke bijverdienste over. Gek genoeg bleek VNU aanspraak te maken op het woord ouders. Of zij ook aanspraak maken op de woorden van en nu was niet duidelijk. Vreemd want de Nederlandse taal en zijn woordenschat behoren tot het publieke domein. Stel je voor dat Knack telkens het deze woorden gebruikt, toestemming moet vragen bij concurrent VNU ?

Http://www.ouders.nl

Lode Goukens

Lode. Goukens@knack.eunet.behttp://www.eunet.be/rent-a-page/goukens/vraagbk2.htmlRoularta Media Group :http://www.roularta.beKnack:http://www.knack.be

Ouders Online : kinderachtig gedoe.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content