MAANDAG 3 JULI :

De Generale Maatschappij en het Australische Mayne Nickless willen de bewakingsfirma GMIC, waarvan ze beide voor de helft eigenaar zijn, verkopen. Bij GMIC werken 1.750 mensen.

Volgens minister van Arbeid Miet Smet (CVP) is in de helft van de Belgische gemeenten nu al een plaatselijk werkgelegenheidsagentschap (PWA) operationeel. In totaal heeft 89 procent van de gemeenten beslist om met een klusjesdienst te beginnen.

DINSDAG 4 JULI :

Sabena kampt met een (tijdelijk) tekort aan piloten, en moet enkele buitenlandse piloten in dienst nemen. De vakbonden vrezen voor een verdoken systeem van uitvlagging, waarbij op het loon van buitenlanders geen sociale lasten moeten worden betaald, maar de direktie ontkent dat.

De werkloosheid in ons land is in juni gestegen tot 490.297 volledig werklozen. Dat is 4.000 meer dan in mei. Met de oudere werklozen, bruggepensioneerden en loopbaanonderbrekingen erbij, loopt het cijfer op tot 1 miljoen.

WOENSDAG 5 JULI :

De vijfjaarlijkse Solvay-prijs voor menswetenschappen wordt door koning Albert II uitgereikt aan de Gentse historicus Adriaan Verhulst.

DONDERDAG 6 JULI :

Volgens De Morgen wil de RMT haar vier veerboten, waaronder de prestigieuze Prins Filip, en twee jetfoils verkopen en vervangen door snelle ferrys en vrachtschepen. De rederij ontkent.

Vanaf 1 november wordt Noël Devisch voorzitter van de Belgische Boerenbond, in opvolging van Robert Eeckloo die met pensioen gaat.

De Vlaamse regering verkoopt de uitbating van 21 windmolens op de pier in Zeebrugge aan de Limburgse interkommunale Interelektra. De koncessie loopt twaalf jaar en kost 88 miljoen frank. (zie ook p 33.)

De Vlaamse havenkommissie (HVK) keurt de aanleg van een tweede containerkaai in Zeebrugge goed. De Vlaamse regering moet de uiteindelijke beslissing nemen. Binnen de VHK heerst verdeeldheid : de Antwerpse haven stemt tegen, de Gentse haven is niet aanwezig en de socialistische vakbond onthoudt zich.

De Belgische regering houdt 180 para’s klaar om eventueel deel te nemen aan de snelle interventiemacht van de VN die in ex-Joegoslavië de blauwhelmen moet gaan beschermen of mogelijk zelfs evacueren. Belgische vrachtwagens zullen worden ingezet bij de bevoorrading van Sarajevo. De regering wil ook een twintigtal extra-pantservoertuigen naar de Kroatische Baranja sturen, ter bescherming van de Belgische blauwhelmen. Die worden volgende week afgelost maar hun getalsterkte wordt verminderd van 730 tot 680 man.

VRIJDAG 7 JULI :

De Brusselse regering van minister-president Charles Picqué (PS) krijgt het vertrouwen van de Brusselse hoofdstedelijke raad. De regering wordt gevormd door PS, PRL-FDF, CVP, SP en VU.

Het Belgische Transurb Consult, een dochter van de Generale en de NMBS, gaat meewerken aan de uitbouw van het Zaïrese spoorwegennet. De koncessie gaat in over vijf jaar en loopt over 25 jaar.

ZATERDAG 8 JULI :

Voor de kust van Oostende botsen in de mist het Panamese containerschip Samia en het Bahamaanse koelschip Carina tegen elkaar. Er zijn geen slachtoffers maar de schade is enorm. Uit de Carina lekt vijftig ton olie weg, maar de Belgische kust loopt voorlopig geen gevaar.

Vlaamse tuinders protesteren met een autokaravaan naar Brussel tegen de konkurrentie van goedkope door de EU gesubsidieerde tomaten uit Spanje.

Honderdduizenden toeschouwers volgen de driedaagse doortocht van de Ronde van Frankrijk in ons land. In de rit naar Luik pakt Johan Bruyneel de ritzege en voor één dag de gele trui, na een onstnapping in het zog van de Spaanse Tourfavoriet, Miguel Indurain.

ZONDAG 9 JULI :

De politie heeft nog altijd geen spoor van Julie Lejeune en Mélissa Russo, twee achtjarige meisjes uit Grâce-Hollogne die op 24 juni verdwenen.

Naar schatting tachtigduizend mensen volgen in Tongeren de zevenjaarlijkse kroningsprocessie. De stoet gaat deze week nog drie keer uit.

Johan Bruyneel : Vlaams sukses in Luik in de Ronde van Frankrijk.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content