MAANDAG 4 SEPTEMBER :

Groot-Brittannië. In opdracht van het ministerie van Defensie onderzoekt een groep officieren of de wet die homoseksuele militairen ontslaat, nog van deze tijd is. Het onderzoek komt er nadat vier militairen een ophefmakende rechtszaak verloren. Het hoog gerechtshof hield vast aan het wettelijk verbod, maar in de toelichting veroordeelde het de wet.

DINSDAG 5 SEPTEMBER :

Groot-Brittannië. Greenpeace biedt de oliemaatschappij Shell haar ekskuzes aan omdat ze de maatschappij beschuldigde van leugens over de hoeveelheid resterende olie en residu’s in de tanks van het te dumpen olieplatform Brent Spar. De metingen van de milieu-organizatie blijken niet korrekt te zijn.

EU. Bij de prezentatie van een tussentijds rapport van de reflektiegroep, die de intergoevernementele konferentie moet voorbereiden, blijkt er nog lang geen eensgezindheid te bestaan over de toekomst van de Europese Unie.

Israël. De leider van de fundamentalistische Hamas-beweging, sjeik Ahmed Yassin, stuurt vanuit zijn cel in Israël een brief aan PLO-leider Yasser Arafat waarin hij oproept tot verzoening tussen beide organizaties.

WOENSDAG 6 SEPTEMBER :

Ierland. De Britse regering stemt in met het voorstel van de Ierse regering tot uitstel van de topontmoeting over de Noordierse kwestie. Volgens Dublin zijn er teveel obstakels. Sinn Fein, de politieke vleugel van het IRA, herhaalt dat de organizatie de wapens niet wil inleveren vóór ze kan deelnemen aan de officiële vredesgesprekken. London blijft dit even halsstarrig eisen.

Tsjetsjenië. In de hoofdstad Grozny vieren de Tsjetsjenen de vierde verjaardag van de zelfuitgeroepen onafhankelijkheid.

Italië. Massimo D’Alema, de voorzitter van de Demokratische Partij van Links (PDS), kondigt zijn verhuis aan. Hij doet dit na de onthulling in een rechtse krant dat een groot aantal politici, vakbondsleiders, en andere vooraanstaanden van de staat huizen huurt tegen prijzen die ver onder de marktprijs liggen.

DONDERDAG 7 SEPTEMBER :

Frankrijk. In een buitenwijk van Lyon ontploft een bomauto voor de deur van een joodse privéschool. Er vallen acht gewonden. De politie vermoedt dat de bom te vroeg ontplofte. Het is de derde aanslag in een week tijd.

Canada. De Parti Quebeçois dient in het gewestelijk parlement de tekst in voor het referendum, waarin de inwoners zich moeten uitspreken over onafhankelijkheid binnen een samenwerkingskader met de federale Canadese overheid. De volksraadpleging is voorzien voor 30 oktober. Bij een eerste bevraging in 1980 verwierp 60 procent de onafhankelijkheid.

Irak. President Saddam Hoessein wil een referendum houden over de vraag of hij staatshoofd moet blijven. Zijn initiatief komt er na de vlucht van twee van zijn schoonzoons naar Jordanië.

VS. De VN-veiligheidsraad wil een spoedig onderzoek naar eventuele wapenleveringen aan het voormalige Ruandese leger. Tegen midden oktober zal ze meer dan de helft van de 5.500 sterke vredesmacht uit Ruanda terugtrekken.

VRIJDAG 8 SEPTEMBER :

Rusland. President Boris Jeltsin waarschuwt dat de uitbreiding van de Navo kan leiden tot een oorlog in Europa.

ZATERDAG 9 SEPTEMBER :

Noord-Ierland. David Trimble volgt James Molyneaux op als leider van de protestantse Ulster Unionist Party (UUP). Trimble staat bekend als een extremist die geen enkele toegeving wil doen aan de katolieke Noordieren.

Tsjetsjeense vrouwen protesteren tegen de Russische bezetting.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content