Maandag 26 maart.

Jacques Rogge stelt zich officieel kandidaat als voorzitter van het IOC, het Internationaal Olympisch Comité. Huidig voorzitter Juan Antonio Samaranch neemt op 16 juli afscheid.

ù In het Limburgse Helchteren en het Oost-Vlaamse Zomergem worden twee nieuwe gevallen van gekkekoeienziekte ontdekt. Het totaal ligt nu op 25.

ù In Antwerpen wordt de pyromane aangehouden die zeven keer brand heeft gesticht in het Sint-Elisabethziekenhuis. Daarbij kwamen twee bejaarden om het leven.

Dinsdag 27 maart.

Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) raadt scholen af om klasreizen naar het Verenigd Koninkrijk te organiseren. Zo wil ze het risico op de invoer van het mond- en klauwzeervirus minimaliseren.

ù Antwerps politiecommissaris Luc Lamine wordt voorgedragen als korpschef van de eengemaakte politie in Antwerpen, het grootste korps in Vlaanderen.

ù De Vlaamse ombudsdienst heeft vorig jaar 3666 klachten ontvangen, ruim dubbel zoveel als in 1999. Vooral over het kijk- en luistergeld en over de onroerende voorheffing wordt geklaagd. De helft van de klachten is gegrond.

Woensdag 28 maart.

Mark Forrester, de Brit die in juli vorig jaar in ons land werd veroordeeld tot één jaar cel wegens voetbalgeweld, vraagt vrijspraak op grond van een gebrek aan bewijzen.

ù Voetbalclub KV Kortrijk wordt failliet verklaard. De honderdjarige club zit met een te hoge schuldenlast.

ù Meer dan 500 militairen komen in Brussel op straat om hun ontevredenheid over te lage lonen kenbaar te maken. Ze noemen hun actie geen betoging, want militairen mogen niet in uniform betogen.

ù De Gentse politie arresteert een 45-jarige beroepsmilitair op beschuldiging van verkrachting. De man bekent sinds 1992 zo’n veertig vrouwen te hebben aangerand.

Donderdag 29 maart.

Minister van Telecommunicatie Rik Daems (VLD) wil in alle lagere en middelbare scholen internetverbindingen aanleggen. Hij maakt daarvoor een half miljard frank vrij (12,4 miljoen euro).

ù Ruim de helft van de Vlaamse artsen wil euthanasie strafbaar houden. Dat blijkt uit een enquête van De Artsenkrant. Een andere peiling toont aan dat driekwart van de bevolking voor de depenalisatie van euthanasie is.

Vrijdag 30 maart.

In Oostende zijn de jongste drie maanden veertig procent minder vluchtelingen aangetroffen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

ù Het Belgische leger trekt zich tegen 2004 volledig terug uit Duitsland. Dat beslist minister van Defensie André Flahaut (PS).

Zaterdag 31 maart.

In de West-Vlaamse gemeenten Poperinge en Vlamertinge mogen de inwoners weer kraantjeswater drinken. Het water was er vervuild met een bacterie, maar geen chemische en bacteriologische normen werden overschreden.

Zondag 1 april.

De Nederlander Michael Boogerd wint de wielerwedstrijd de Brabantse Pijl. Een dag eerder haalt de Belg Andrei Tchmil de overwinning in de E3-Prijs. In het midden van de week wint Niko Eeckhout Dwars Door Vlaanderen.

ù De regering toont enige bereidheid om het burgerlijk huwelijk voor homo- en lesbiennekoppels open te stellen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content