MAANDAG 12 MAART.

Duitsland. Claudia Roth volgt Renate Künast op als duovoorzitster van de groenen, de partij die samen met de SPD de federale regering vormt.

Joegoslavië. De oppositiebeweging Otpor! start een campagne om de arrestatie van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic te ondersteunen.

Rusland. De berging van de kernonderzeeër Koersk wordt wegens geldgebrek uitgesteld tot de herfst.

Koeweit. Een Amerikaans marinevliegtuig treft tijdens een oefening in het bombarderen per ongeluk een groep Amerikaanse militairen. Er vallen vier doden.

DINSDAG 13 MAART.

Algerije. Bij twee bloedbaden ten westen van de hoofdstad Algiers komen 25 dorpelingen om. De overheid verdenkt moslimrebellen van de moordpartijen.

Uganda. De zittende president Yoweri Museveni (57) wint met 69,3 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen. De belangrijkste tegenkandidaat Kizza Besigye (44) behaalt 27,8 procent.

Chili. Nadat het hof van beroep in Santiago de aanklacht tegen Augusto Pinochet gevoelig had afgezwakt, heft rechter Juan Guzman Tapia het huisarrest van de oud-dictator op.

WOENSDAG 14 MAART.

Verenigde Staten. In de gevangenis van Huntsville overlijdt Henry Lee Lucas (61), de beruchte seriemoordenaar die meer dan 600 doden op zijn geweten zou hebben.

Rusland. De doema, de Kamer van Volksvertegenwoordigers, verwerpt met grote meerderheid een motie van wantrouwen die de communisten tegen de regering van Mikhaïl Kasjanov hebben ingediend.

DONDERDAG 15 MAART.

China. Premier Zhu Rongji kondigt aan dat de Amerikaanse president George W. Bush in oktober voor een staatsbezoek naar Peking komt.

Frankrijk. Boerenleider José Bové wordt in Montpellier veroordeeld tot 10 maanden cel met uitstel. Samen met medestanders had hij in juni 1999 meer dan 300 genetisch gemanipuleerde rijstplanten vernietigd.

Irak. President Saddam Hoessein is uitgenodigd voor de Arabische Top op 27 maart in Amman. Saddam heeft zijn land sinds de Golfcrisis van begin de jaren ’90 om veiligheidsredenen nog niet verlaten.

VRIJDAG 16 MAART.

OPEC. De Organisatie van Olie Exporterende Landen beslist om de productie van ruwe olie voor de tweede maal dit jaar te verlagen (-4 procent). Zo wil ze de olieprijs boven 25 dollar per vat houden.

ZATERDAG 17 MAART.

Italië. Zo’n 20.000 mensen manifesteren in Napels tegen een conferentie over informatietechnologie. Bij een botsing tussen betogers en politie vallen meer dan 100 gewonden.

Spanje. In het kustplaatsje Rosas komt bij de explosie van een bomauto een politieagent om het leven. In de buurt van Valencia maakt de politie een autobom onschadelijk.

China. Bij verschillende bomexplosies in vier flatgebouwen in Shijiazhuang, de hoofdstad van de provincie Hebei, vallen meer dan 110 doden. Volgens de staatstelevisie zijn criminelen verantwoordelijk voor de aanslag.

ZONDAG 18 MAART.

Brazilië. ’s Werelds grootste olieboorplatform (P-36), op 150 kilometer van Rio in de Atlantische Oceaan, kan allicht toch worden gered. Het dreigde te vergaan ten gevolge van een aantal explosies drie dagen eerder.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content