MAANDAG 8 APRIL. In een communiqué over het conflict in het Midden-Oosten vraagt de directie van het Rode Kruis in Brussel de internationale gemeenschap om ?een waardige begrafenis van de slachtoffers en de mogelijkheid om de gewonden naar de ziekenhuizen over te brengen?. Die mededeling komt er onder druk van een veertigtal Palestijnen die de hele namiddag het gebouw van de hulporganisatie bezetten, omdat ze vinden dat het Rode Kruis een te passieve houding aanneemt.

l De Apothekersbond, de Unie van Zelfstandige Kinesisten, het Vlaams Artsensyndicaat en het Vlaams Tandartsenverbond richten een gezamenlijke eis aan minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP.A) om het innen van remgeld te verplichten. Door de concurrentie binnen de verschillende sectoren wordt het niet-terugbetaalde deel van een consultatie of geneesmiddel nu vaak niet aangerekend.

DINSDAG 9 APRIL. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) kondigt aan vanaf volgend academiejaar op het semestersysteem over te stappen.

l Noël Slangen, de communicatieadviseur van premier Guy Verhofstadt (VLD), eist een schadevergoeding van 3,6 miljoen euro van Knack voor een artikel over mogelijke belangenvermenging bij een aanbesteding van de federale overheid.

WOENSDAG 10 APRIL. Het veevoederbedrijf Vanden Avenne stapt naar de Raad van State om een beslissing van minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) aan te vechten. De minister wil het bedrijf vanaf eind deze maand twee weken sluiten omdat er een verboden antibioticum in een staal veevoeder werd aangetroffen.

DONDERDAG 11 APRIL. Bij een brand op een verlaten camping in de Kempense gemeente Hulshout gaat ongeveer een hectare grond met een veertigtal chalets in de vlammen op. Er vallen geen gewonden, maar exploderende gasflessen bemoeilijken het blussen aanzienlijk.

l VG Airlines, de luchtvaartmaatschappij van de Antwerpse ondernemer Freddy Van Gaever, krijgt een vliegvergunning van het Bestuur der Luchtvaart. Het bedrijf heeft nog wel enkele bijkomende attesten nodig, waaronder een exploitatievergunning, om tegen het einde van de maand de eerste vluchten te kunnen organiseren. (Zie ook p. 116)

l In het destructiebedrijf Rendac in Denderleeuw wordt de vijftiende Belgische BSE-koe van dit jaar ontdekt. De twee bedrijven waar het dier heeft verbleven, worden ontruimd. Minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) zegt dat ze in de toekomst de getroffen bedrijven beter wil vergoeden.

VRIJDAG 12 APRIL. André Guissart, een 54-jarige jachtopziener uit Chimay, wordt in zijn huis neergeschoten voor de ogen van de lokale politie. Na eerdere dreigementen voegde Benoît V., de 31-jarige helper van de jachtopziener, de daad bij het woord. Hij kon zijn nakende ontslag niet verkroppen. Hij wordt gearresteerd.

ZATERDAG 13 APRIL. De begrafenis van oud-Sabenapiloot Michel Rongé, die vorige week zondag zelfmoord pleegde, vindt plaats in een volle Sint-Martinuskerk in Overijse. Onder de aanwezigen zijn veel ex-collega?s van de failliete luchtvaartmaatschappij.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content