MAANDAG 5 FEBRUARI.

Verenigd Koninkrijk. Een 24-urige staking van de bestuurders van de Londense metro veroorzaakt een grote verkeerschaos. De stakers protesteren tegen een gedeeltelijke privatisering van het net.

Spanje. Op het strand van Tarifa worden de lijken van acht Noord-Afrikanen gevonden. Zij probeerden met een rubberbootje de Straat van Gibraltar over te steken en Spanje illegaal in te komen.

Duitsland. Volgens Der Spiegel hebben Duitse KFOR-soldaten die in Kosovo waren gelegerd, vanuit de Servische provincie wapens en munitie naar hun vaderland gesmokkeld.

DINSDAG 6 FEBRUARI.

Frankrijk. Nog geen maand na zijn afscheid als VN-bestuurder in Kosovo wordt Bernard Kouchner gedelegeerd minister voor Gezondheid (BSE-dossiers) in de regering van Lionel Jospin.

Taiwan. Op het eiland Quemoy komen de eerste 90 bezoekers uit de Volksrepubliek China aan. Sinds de burgeroorlog van vijftig jaar geleden was zulk bezoek onmogelijk.

WOENSDAG 7 FEBRUARI.

Haïti. Jean-Bertrand Aristide legt in Port-au-Prince de eed af als president. Voor de voormalige priester is het de tweede presidentiële ambtstermijn.

Lockerbie-proces. De Libiër Abdel Basset al-Magrahi, die tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld, tekent officieel beroep aan tegen zijn veroordeling en begint een hongerstaking.

DONDERDAG 8 FEBRUARI.

Israël. Twee dagen na de premiersverkiezingen ontploft in Beit Yisrael, een wijk van de ultra-orthodoxe joden in West-Jeruzalem, een bomauto. Er valt een gewonde.

VRIJDAG 9 FEBRUARI.

Verenigde Staten. President George W. Bush wil het aantal kernwapens verminderen om de kritiek van Rusland, China en Europa op het omstreden Amerikaanse antiraketschild (NMD) te ontkrachten.

India. De regering stuurt meer troepen naar de deelstaat Kashmir na de moord op sikhs in de stad Srinagar.

Thailand. Het parlement kiest, ruim een maand na de verkiezingen, de omstreden zakenman Thaksin Shinawatra als nieuwe premier.

ZATERDAG 10 FEBRUARI.

Algerije. Strijders van de Groupe Islamique Armé (GIA) vermoorden 27 mensen in Berrouaghia, een dorp 120 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Algiers. Het geweld in het land kost dit jaar al aan 281 mensen het leven.

Hawaï. Een Amerikaanse atoomduikboot, die net boven water komt, botst op een voorbijvarend Japans vissersschoolschip, dat meteen zinkt. Negen van de 35 opvarenden van het Japanse schip worden vermist.

ZONDAG 11 FEBRUARI.

Frankrijk. Oud-premier en huidig volksvertegenwoordiger en burgemeester van Lyon, Raymond Barre (77), kondigt aan zich niet meer kandidaat te stellen voor de parlementsverkiezingen in 2002.

Bangladesh. Volgens een rapport van de universiteit van Dacca heeft sedert de onafhankelijkheid van het land 75 procent (ruim 1525 miljard frank) van de internationale hulp zijn doel niet bereikt.

Verenigde Staten. De ter dood veroordeelde Timothy McVeigh, die in 1995 een gebouw in Oklahoma City opblies (168 doden) en elke vorm van aanvraag om gratie afwijst, vraagt dat zijn executie (in mei) rechtstreeks op de televisie wordt uitgezonden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content