Maandag 19 februari.

De Luikse advocaat-generaal Franz Joseph Schmitz wordt schuldig bevonden aan corruptie, schriftvervalsing, heling en schending van het beroepsgeheim. Hij wordt veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van 400.000 frank.

Dinsdag 20 februari.

25 uitgeprocedeerde Oekraïense asielzoekers worden met een Airbus van het Belgische leger naar Kiev teruggebracht.

– De federale politie doorzoekt tientallen ‘witte’ benzinestations, die geen vast merk van benzine verkopen. Het gerecht vermoedt dat deze zaken vaak frauderen en bovendien als dekmantel voor mensensmokkel fungeren.

Woensdag 21 februari.

Het parket van Dendermonde rolt een netwerk op dat vanuit Duitsland hormonen invoerde. De leverancier wordt aangehouden. Hij zou de verboden producten al zeven jaar lang leveren aan vetmesters in Ieper en Veurne.

– Prins Filip zal voortaan het akkoord van de drie gewesten nodig hebben om handelsmissies te kunnen leiden. Dat is een van de gevolgen van de Lambermont-bis-akkoorden.

– Philippe De Staercke, de enige persoon die in verdenking gesteld werd met betrekking tot de Bende van Nijvel, wordt aan het einde van de maand buiten vervolging gesteld.

– Het Vlaams parlement keurt een decreet goed voor de vermindering van de varkensstapel. Er komt een vergoeding per dier voor boeren die besluiten om met het kweken van varkens te stoppen.

Donderdag 22 februari.

In België leeft één op de twintig kinderen in armoede. Dat blijkt uit een Europese studie. België behaalt relatief goede cijfers. Alleen Zweden, Noorwegen en Luxemburg gaan ons voor.

– De Antwerpse politie rolt een portiersbende op die houders van cafés, discotheken en restaurants afperst. Veertien mensen worden aangehouden. De bende werd vanuit de cel door een Albanees geleid.

– Volgens onderzoekers zal de dioxinecrisis 40 tot 8000 meer kankergevallen tot gevolg hebben. Ze voorspellen ook dat het aantal gevallen van slecht functionerende schildklieren en afweersystemen bij kinderen zal stijgen.

Vrijdag 23 februari.

Het vakantiecentrum Zon en Zee in Westende mag als opvangcentrum voor asielzoekers dienen. Dat beslist de rechtbank van Veurne.

– Alle religieuze symbolen moeten uit rechtszalen verdwijnen. Dat schrijft minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) in een rondzendbrief.

– Gemiddeld vijftien keer per dag wordt er een klacht ingediend over geweld binnen het gezin. Dat blijkt uit statistieken van justitie. Het overgrote deel van de slachtoffers zijn vrouwen en meisjes, het overgrote deel van de daders mannen.

Zaterdag 24 februari.

De berichten dat het Panamese vrachtschip Elpa zo’n 1000 vluchtelingen aan boord zou hebben, blijken onjuist. De Nederlandse havenpolitie vindt geen illegale reizigers aan boord.

Zondag 25 februari.

De regering wil voor de politiehervorming niet meer dan een half miljard frank extra uittrekken. Dat zegt minister van Begroting Johan Vande Lanotte (SP). De gemeenten vragen meer geld, maar de minister wil daar niet van horen. ( Zie ook pag. 26)

– Het jaarlijkse carnaval in Aalst trekt tienduizenden bezoekers naar de stad.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content