MAANDAG 15 JANUARI.

El Salvador. Het dodental na de zware aardbeving van zaterdag 13 januari wordt geschat op meer dan 2000. Er zijn nog vele vermisten die onder het puin verborgen liggen.

DINSDAG 16 JANUARI.

Sri Lanka. Op het schiereiland Jaffna vallen 40 doden bij gevechten tussen het regeringsleger en Tamil-rebellen. Het leger probeert een gebied te heroveren dat vorig jaar in handen van de Tamiltijgers viel.

ù Luchtvaart. British Airways investeert meer dan twee miljard frank in de beveiliging van Concorde-toestellen. Die staan aan de grond sinds het ongeval met een Concorde vorig jaar in Parijs, waarbij 119 mensen omkwamen.

DONDERDAG 18 JANUARI.

Oostenrijk. De regering wil 8,8 miljard frank uittrekken om joodse slachtoffers van nazi-misdaden in de Tweede Wereldoorlog te vergoeden. In oktober was hen al eens 6,3 miljard toegezegd.

ù Nederland. Een meerderheid van de rooms-katholieke pastoors spreekt zich uit voor het homohuwelijk. De bisschoppelijke richtlijn verbiedt de inzegening van relaties tussen homo’s en lesbiennes.

VRIJDAG 19 JANUARI.

Spanje. De Baskische afscheidingsbeweging ETA eist een reeks moordaanslagen op van de afgelopen maanden. Alle aanslagen waarvan de ETA vorig jaar werd verdacht, heeft de organisatie ook echt gepleegd.

ù Frankrijk. De politie onderschept een lading cannabis en XTC met een straatwaarde van zo’n 100 miljoen frank.

ù Frankrijk. Abbé Pierre wist al in 1996 over de wapenhandel van Jean-Christophe Mitterrand met Angola. Dat meldt de priester aan Le Figaro. Tegen de zoon van de Franse oud-president loopt een onderzoek met betrekking tot illegale wapenhandel.

ù Roemenië. Een ernstige cyanidevervuiling in de Siret levert ernstig gevaar op voor de volksgezondheid in het noordoosten van het land.

ù China. De 58 illegale Chinezen die vorig jaar dood werden aangetroffen in een Nederlandse vrachtwagen in Dover, worden maanden na datum naar hun thuisland overgevlogen. Ze stierven door verstikking in een container, toen ze probeerden naar het Verenigd Koninkrijk te vluchten.

ZATERDAG 20 JANUARI.

Ecuador. Een olievlek afkomstig van een gestrand Ecuadoraans vrachtschip, bedreigt de fauna en flora van de Galapagos-eilanden. Die zijn door Unesco erkend als erfgoed van de mensheid.

ù Wetenschap. Canadese wetenschappers ontdekken het eiwit CD45, de ‘schakelaar’ die het afweersysteem van de mens regelt. De vondst kan een doorbraak betekenen voor de bestrijding van onder andere kanker en diabetes.

ù Bangladesh. Bij een bomaanslag op een bijeenkomst van de Communistische Partij komen zes mensen om het leven.

ZONDAG 21 JANUARI.

India. In Kashmir eisen drie aanslagen van moslimrebellen zes doden en 60 gewonden. De rebellen verbreken het vredesbestand met de Indiase regering.

ù Vaticaan. Paus Johannes Paulus benoemt 37 nieuwe kardinalen. Hij zou zijn greep op de rooms-katholieke kerk willen verstevigen.

ù Irak. Duizenden betogers wonen de begrafenis bij van zes Irakezen die gedood zouden zijn bij gevechten met Britse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content