MAANDAG 29 JANUARI.

Auto. De Duits-Amerikaanse groep DaimlerChrysler sluit in de Verenigde Staten tegen 2003 zes fabrieken en schrapt 26.000 banen, waarvan driekwart eind dit jaar.

Chili. Onderzoeksrechter Juan Guzman stelt oud-dictator Augusto Pinochet in staat van beschuldiging voor zijn aandeel in de zogenaamde ‘Karavaan des Doods’ en plaatst hem onder huisarrest.

China. Op last van de politie worden in heel het land 1 miljoen cafés, discotheken, sauna’s, gokzalen en massagesalons gesloten. Zo’n 247.000 personen zijn aangehouden wegens het overtreden van allerlei regels.

DINSDAG 30 JANUARI.

Denemarken wil voortaan criminele asielzoekers uit de voormalige Sovjet-Unie en Oostbloklanden opsluiten. De politie staat momenteel machteloos tegen de onophoudelijke diefstallen door Russische, Georgische en Armeense asielzoekers.

Turkije herziet zijn banden met Frankrijk, na de Franse erkenning van de Turkse genocide op Armeniërs in 1915. Turkije schrapt een contract (8,6 miljard frank) voor de modernisering van 80 F-16 gevechtsvliegtuigen door het Franse Dassault Aviation.

Frankrijk. De ambtenaren komen massaal op straat. De zeven vakbonden van het openbaar ambt gaan niet akkoord met het halve procent verhoging die ze kregen.

Rusland. Voormalig president Boris Jeltsin wordt met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Volgens zijn woordvoerder heeft de patiënt hoge koorts en heeft hij een virusinfectie.

WOENSDAG 31 JANUARI.

Italië. In Bormes-les-Mimosas, aan de Franse Azurenkust, wordt het levenloze lichaam van gravin Francesca Vacca Agusta (58) gevonden. De weduwe van de eigenaar van het Italiaanse luchtvaartbedrijf Agusta, een voormalig fotomodel, verdween op 8 januari in Portofino.

Duitsland. De bondsregering dient bij het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe een verzoek in tot een verbod van de extreem-rechtse partij NDP.

Verenigde Staten. De Amerikaanse nationale bank, de Federale Reserve, verlaagt de rente opnieuw 50 basispunten tot 5,50 procent.

DONDERDAG 1 FEBRUARI.

Joegoslavië. De voormalige president Slobodan Milosevic staat onder permanente politiebewaking.

Oostenrijk. Het parlement stemt unaniem in met een regeling over schadevergoeding voor joodse nazi-slachtoffers.

Vaticaanstad. Paus Johannes Paulus II veroordeelt homohuwelijken en alle andere vormen van huwelijk die geen kerkelijk component bevatten.

Verenigde Staten. Voormalig vice-president Al Gore wordt hoogleraar aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA).

ZATERDAG 3 FEBRUARI.

Frankrijk. Alfred Sirven (74), de sleutelfiguur in het corruptieschandaal rond Elf, wordt in Duitsland in voorlopige hechtenis genomen.

ZONDAG 4 FEBRUARI.

Ecuador. In een poging om een eind te maken aan de onrust in het land wordt de noodtoestand afgekondigd.

India. In de door aardbeving getroffen deelstaat Gujarat worden nog een elf maanden oude baby en een 17-jarige jongen levend gered. Ze lagen 8 dagen onder het puin. Er zijn al 15.076 doden geborgen.

Frankrijk. Gilbert Trigano (80), de medestichter van ‘Club Med’ (Club Méditerrannée) met de Belg Gérard Blitz, overlijdt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content