MAANDAG 1 JANUARI.

Europa. Griekenland treedt toe tot de eurozone, die nu twaalf lidstaten telt. De Griekse munt wordt tegen een koers van 340,75 drachme per euro vastgeklonken aan de eenheidsmunt euro. Zweden neemt, tot 30 juni, van Frankrijk het voorzitterschap van de Europese Unie over.

Ghana. John Agyekum Kufuor, de leider van de Nieuw Patriottische Partij (NPP) en oppositieleider, wint de presidentsverkiezingen. Hij volgt de legendarische Jerry Rawlings op.

DINSDAG 2 JANUARI.

Servië. De VN-vredesmacht in Kosovo (KFOR) arresteert Muhamed Xhemaili, een van de leiders van de opstandige etnische Albanezen in het zuiden.

Verenigde Staten. George W. Bush benoemt de Democraat Norman Mineta tot minister van Transport. Een half jaar geleden werd Mineta door Bill Clinton al benoemd in dezelfde functie.

WOENSDAG 3 JANUARI.

Verenigde Naties. De voormalige Nederlandse premier Ruud Lubbers (61) aanvaardt in Genève officieel zijn ambt van Hoog Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR). Hij volgt de Japanse Sadako Ogata op, die de UNHCR tien jaar heeft geleid.

Verenigde Staten. De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse Centrale Bank, verlaagt de rente op de federal funds (daggeld) met 50 basispunten tot 6 procent. Het gaat om de eerste renteverlaging in twee jaar. Beurzen en dollar reageren positief.

DONDERDAG 4 JANUARI.

Nederland. De bubbelbadverkoper, die in 1999 op zijn stand op de Florabeurs een legionella-epidemie veroorzaakte waarbij 28 mensen omkwamen en meer dan 200 anderen ziek werden, wordt door een rechtbank in Amsterdam aansprakelijk gesteld voor de ramp.

Verenigd Koninkrijk. British Telecom (BT) verkoopt het merendeel van zijn vastgoedbezittingen om zijn schuldenlast (bijna 2 miljard frank) te verlichten.

Duitsland. Bij de Duitse liberalen (FDP) maakt partijvoorzitter Wolfgang Gerhardt (58) plaats voor de huidige secretaris-generaal, Guido Westerwelle (39).

Chili. Oud-dictator Augusto Pinochet (85) weigert, op advies van zijn juridisch team, mee te werken aan een medisch en psychologisch onderzoek dat hem door de onderzoeksrechter is opgelegd.

VRIJDAG 5 JANUARI.

Zweden. De politie pakt vijf verdachten op van de kunstroof – een Rembrandt en twee Renoirs – in het Nationaal Museum van Stockholm.

Joegoslavië. Het Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in tegen voormalig president Slobodan Milosevic. Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag blijft wel bevoegd over een mogelijk proces in Belgrado.

ZATERDAG 6 JANUARI.

Vaticaan. Paus Johannes-Paulus II sluit de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek. Daarmee komt een eind aan het Jubileumjaar, dat volgens de rooms-katholieke kerk de 2000ste verjaardag van de geboorte van Christus herdacht.

Verenigde Staten. Het Congres, onder voorzitterschap van vice-president Al Gore, roept George W. Bush officieel uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content