MAANDAG 22 APRIL :
Iran. In Luxemburg besluiten de buitenlandministers van de Europese Unie tot een voortzetting van de ?kritische dialoog? met Iran. Ze willen de kans op invloed op Teheran niet verkwanselen door het inwilligen van het Amerikaanse verzoek tot aansluiting bij het embargo tegen Iran.
Frankrijk. In Frankrijk steekt protest op, omdat Abbé Pierre zijn steun betuigt aan de filosoof Roger Garaudy. In een boek bagatelliseert die de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Polen. De voormalige Poolse premier Jozef Oleksy zal niet vervolgd worden voor spionage. De militaire aanklager, kolonel Slawomir Gorzkiewicz, seponeert de zaak wegens een gebrek aan bewijzen.
Zwitserland. In Genève komen vertegenwoordigers uit 55 landen bijeen om een nieuwe tekst op te stellen voor het landmijnenprotocol van de Conventionele Wapenconventie uit 1980. In oktober mislukte daarover een conferentie in Wenen.
DINSDAG 23 APRIL :
Bosnië. De chef van staven van de Navo-lidstaten beslissen om de zestiguizend man sterke internationale troepenmacht in Bosnië ( Ifor) zeker tot september op die sterkte te handhaven. De troepen moeten zich concentreren op de ondersteuning van de wederopbouw en moeten de veiligheid en het vrije verkeer van de burgers te garanderen. De repatriëring van vluchtelingen loopt ondertussen vertraging op.
Japan. In Tokyo begint het proces tegen sekteleider Shoko Asahara. Die was, onder meer, verantwoordelijk voor de gifgasaanslag op de metro in Tokyo, waarbij in maart 1995 elf doden en 5.500 gewonden vielen.
Nigeria. Ministers van Gemenebestlanden dringen aan op extra strafmaatregelen tegen Nigeria. Zo willen ze de junta dwingen tot democratisering. Nigeria werd vorig jaar geschorst als lid van de Gemenebest na de executie van negen mensenrechtenactivisten, onder wie de schrijver Ken Saro-Wiwa. Ook de VN-Mensenrechtencommissie heeft de toestand in Nigeria scherp veroordeeld.
WOENSDAG 24 APRIL :
Kroatië. De parlementaire vergadering van de Raad van Europa besluit Kroatië toe te laten als veertigste lidstaat van de organisatie. In ruil moet Kroatië samenwerken met het VN-tribunaal tegen oorlogsmisdadigers in het voormalige Joegoslavië, en de rechten respecteren van Servische vluchtelingen op zijn grondgebied.
Groot-Brittannië. De Britse binnenlandminister Michael Howard kondigt een amnestie-campagne aan, waarbij wapenbezitters hun illegale wapens zonder vervolging kunnen inleveren. De actie vloeit voort uit het bloedblad op de kleuterschool van Dunblane.
DONDERDAG 25 APRIL :
Duitsland. In een open brief vraagt de Duitse bondskanselier Helmut Kohl begrip voor zijn bezuinigingsbeleid.
VS. Het door de Republikeinen gedomineerde Amerikaanse Congres keurt de begroting voor 1996 goed. Daarmee komt een einde aan een zeven maanden durend conflict tussen president Bill Clinton en de Republikeinen. In ruil voor Clintons belofte de begroting in de komende zeven jaar in evenwicht te brengen, zien de Republikeinen af van hun eis tot besparingen in onderwijs, misdaadbestrijding, milieu en gezondheidszorg.
Bosnië. Premier Hasan Muratovic ontkent dat Iraanse agenten Bosnische commando’s opleiden. Volgens de Kroatische buitenlandminister Mate Granic moeten die commando’s vijanden van de regering vermoorden, te beginnen met de Moslimleider Friket Abdic.
Spanje. Volgens het openbaar ministerie van het Spaanse Hooggerechtshof werden geen bewijzen gevonden van de betrokkenheid van ex-premier Felipe Gonzalez bij de ?vuile oorlog? van de anti-terroristische bevrijdingsgroepen (Gal) tegen de Baskische afscheidingsbeweging Eta.
De Republikeinen Bob Dole (links) en Newt Gingrich tonen zich blij met het bereikte akkoord over de Amerikaanse begroting.