MAANDAG 20 NOVEMBER.

Verenigd Koninkrijk. Een ongeluk aan boord van de kernonderzeeër HMS Tireless, in mei in het westen van de Middellandse Zee, had kunnen leiden tot een kernramp van het kaliber van Tsjernobyl.

Japan. Premier Yoshiro Mori overleeft een motie van wantrouwen in het lagerhuis. De twee fracties van de regerende Liberaal Democratische Partij (LDP), die aankondigden mee te zullen stemmen met de oppositie, zien daar op de valreep van af.

Tsjechië. De omstreden kerncentrale in Tremelin wordt na een storing tijdelijk uitgeschakeld.

DINSDAG 21 NOVEMBER.

Europa. In Straatsburg demonstreren 20.000 Koerden ten gunste van hun leider Abdullah Öcalan, wiens zaak voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wordt ingeleid.

Midden-Oosten. Egypte roept zijn ambassadeur in Tel Aviv terug uit protest tegen het Israëlische geweld. De Israëlische premier, Ehud Barak, zegt de maatregel te betreuren.

WOENSDAG 22 NOVEMBER.

Peru. Parlementsvoorzitter Valentin Paniagua wordt (voor acht maanden) ingezworen als interim-president ter vervanging van de afgetreden Alberto Fujimori. Direct na de beëdiging benoemt hij Javier Perez de Cuellar, de voormalige secretaris-generaal van de VN, tot premier.

Spanje. In Gallicië, het noordwesten van Spanje, worden de eerste twee gevallen van gekkekoeienziekte (BSE) vastgesteld.

Kosovo. Het onderzoek van massagraven in opdracht van het Joegoslavië-tribunaal is afgerond. In de afgelopen twee jaar zijn bijna 4000 lichamen of lichaamsdelen gevonden.

DONDERDAG 23 NOVEMBER.

Bosnië. De Servische nationalist Mirko Sarovic wordt verkozen tot president van de Republika Srpska, de Servische deelrepubliek in Bosnië.

Duitsland. Minister van Cultuur Michael Naumann (SPD) neemt ontslag. Hij wordt opgevolgd door Julian Nida-Rümelin.

Europa. Het uitvoerend orgaan van de Raad van Europa stemt in met de toetreding van Joegoslavië tot de Raad.

VRIJDAG 24 NOVEMBER.

Denemarken levert de Rwandees Innocent Sagahutu uit aan het Internationaal Rwanda-tribunaal in Arusha. De gewezen legerkapitein moet terechtstaan voor zijn aandeel in de moord op tien Belgische blauwhelmen in 1994.

ZATERDAG 25 NOVEMBER.

Irak. Vice-premier Tarek Aziz vliegt via de Syrische hoofdstad Damascus naar China en doorbreekt als eerste Iraakse functionaris het na de Golfoorlog tegen Bagdad afgekondigde vliegverbod.

Joegoslavië. Slobodan Milosevic wordt met grote meerderheid herkozen tot voorzitter van de Socialistische Partij (SPS). In een toespraak noemt hij president Vojislav Kostunica een ‘verrader’ en het VN-hof in Den Haag vergelijkt hij met de ‘Gestapo’.

ZONDAG 26 NOVEMBER.

Roemenië. De vroegere communistische leider en oud-president Ion Iliescu krijgt de meeste stemmen in de presidentsverkiezingen, maar behaalt geen absolute meerderheid zodat op 10 december een tweede stemronde volgt, waarin hij het tegen de nationalist Vadim Tudor moet opnemen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content