ZONDAG 5 DECEMBER.

Macedonië. Boris Trajkovski, van de centrumrechtse regeringspartij, wint de presidentsverkiezingen. Vorige maand had hij in de tweede ronde al een krappe overwinning behaald. Maar die moest, na een klacht van zijn sociaal-democratische tegenkandidaat Tito Petkovski, gedeeltelijk worden overgedaan.

MAANDAG 6 DECEMBER.

Rwanda. Het VN-Rwandatribunaal in Arusha vindt Georges Rutaganda, een leider van de extremistische Hutumilitie Interahamwe, schuldig aan genocide, misdaden tegen de mensheid en medeplichtigheid aan moord. Hij wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Tsjetsjenië. De Russische autoriteiten laten, via de televisie en strooibiljetten, de inwoners van Grosny weten dat ze tot zaterdag 11 december de tijd krijgen de stad te verlaten. Wie blijft wordt als terrorist beschouwd en zal worden vernietigd. Minstens 50.000 Tsjetsjeense burgers zitten als ratten in een val.

Europese Unie. Griekenland en Turkije overwegen zich samen kandidaat te stellen voor de organisatie van het Europese landenkampioenschap voetbal in 2008, als teken van ontspanning van hun onderlinge betrekkingen.

DINSDAG 7 DECEMBER.

Joegoslavië. De Servische autoriteiten geven de tankwagens van de EU dan toch toestemming hun vracht af te leveren aan de thermische centrale van Nis, een stad die door tegenstanders van het regime in Belgrado wordt bestuurd.

WOENSDAG 8 DECEMBER.

Rusland. De Russische president Boris Jeltsin en zijn Wit-Russische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko ondertekenen in Moskou een unieverdrag. De twee landen verwachten dat dit verdrag zal leiden tot de oprichting van een Slavische confederatie. Tegen 2005 moet er een gemeenschappelijke munt zijn.

Oeganda en Soedan. De Oegandese president Museveni en zijn Soedanese ambtgenoot Al-Bashir ondertekenen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi een overeenkomst om de rebellie in het grensgebied te beëindigen en elkaars soevereiniteit te respecteren. Krijgsgevangen zullen worden uitgewisseld en aan de opstandelingen zal amnestie worden verleend.

VRIJDAG 10 DECEMBER.

Irak. Paus Johannes Paulus II ziet af van zijn omstreden bezoek aan Irak. Volgens het Vaticaan liet Bagdad weten dat het pauselijk bezoek onmogelijk is door de beperkingen die de internationale gemeenschap oplegt. De rooms-katholieke kerkleider wilde begin 2000 de bijbelse stad Ur bezoeken, de geboorteplaats van Abraham.

ZATERDAG 11 DECEMBER.

Palestina. De Palestijnse leider Yasser Arafat roept de moslims op geen moskee te bouwen in de buurt van de kerk van Maria Boodschap in Nazareth, waar de christenen een winkelcentrum willen bouwen. Volgens Arafat hebben moslimleiders geld aangeboden om de moskee elders op te trekken.

ZONDAG 12 DECEMBER.

Frankrijk. In de Golf van Biskaje vergaat een Maltese olietanker. Het schip met 30.000 ton stookolie aan boord breekt doormidden. Alle 26 bemanningsleden zijn gered.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content