MAANDAG 26 FEBRUARI :

EU. De Griekse regering blokkeert de Europese steun aan Turkije ondanks de druk van de Europese Raad van Ministers. Reden voor de Griekse houding is de rel tussen beide landen over enkele onbewoonde rotsen in de Egeïsche zee.

Irak. Nadat president Saddam Hussein zijn twee afvallige schoonzoons, Hussein en Saddam Kamel al-Majid, liet vermoorden bij hun terugkeer uit Jordanië, zijn volgens familieleden ook twee zussen van de schoonzoons, hun kinderen en een echtgenoot gedood.

Duitsland. Op de Berlinale krijgt ?Sense and Sensibility” van regisseur Ang Lee de Gouden Beer. Sean Penn ontvangt de Zilveren Beer voor zijn rol in ?Dead Man Walking” van Tim Robbins. Actrice Anouk Grinberg krijgt een Zilveren Beer voor ?Mon Homme” van Bertrand Blier.

Zaïre. Na gesprekken met president Mobutu Sese Seko herschikt premier Kengo wa Dondo zijn regering grondig.

Albanië. In de hoofdstad Tirana komen vier mensen om bij een bomaanslag. President Sali Berisha beschuldigt de voormalige communistische geheime dienst. Aanslagen zijn ongewoon in Albanië.

Guatemala. Rebellenleider Rolando Moran bevestigt dat president Alvaro Arzú een dag eerder een ontmoeting had met de verenigde linkse guerrilla in Mexico-stad. Alle partijen omschrijven de ontmoeting als historisch.

DINSDAG 27 FEBRUARI :

Ruanda. Volgens de Franse krant Libération zijn er na de genocide van 1994 door het Hutu-regime minstens 100.000 Hutu gedood door Tutsi. De wraakakties zouden zijn doorgegaan na de installatie van de regering van het Ruandees Patriottisch Front.

Turkije. Volgens militaire bronnen zal de luchtmacht binnenkort een offensief uitvoeren tegen de Koerdische rebellen in de oostelijke provincies. Daarmee wil Ankara voorkomen dat de PKK gebruik maakt van het camouflerend effect van bomen en struiken.

Taiwan. Ondanks de gespannen verhouding tussen China en Taiwan roept premier Lien Chan op tot economische samenwerking met de Volksrepubliek en tot het normaliseren van de betrekkingen. Peking verzet zich heftig tegen de autonome koers van Tapei.

Italië. Ontslagnemend premier Lamberto Dini kondigt aan dat hij met zijn nieuwe centrumpartij ?Italiaanse Vernieuwing” een alliantie aangaat met centrum-links van de Olijfboom-coalitie. Dini, een bankier, was vroeger partijloos.

WOENSDAG 28 FEBRUARI :

Groot-Brittannië. Prinses Diana van Wales stemt in met een scheiding van haar man, kroonprins Charles.

Europa. De Russische federatie wordt het 39ste lid van de Raad van Europa.

Zweden. De Zweden herdenken de onopgehelderde moord, tien jaar geleden, op premier Olaf Palme.

DONDERDAG 29 FEBRUARI :

Oostenrijk. Een parlementaire commissie beslist de onschendbaarheid op te heffen van de extreem-rechtse oppositieleider Jörg Haider. De beslissing moet nog worden goedgekeurd door het parlement in plenaire zitting.

VRIJDAG 1 MAART :

Rusland.Mikhaïl Gorbatsjov, de laatste president van de Sovjetunie, stelt zich kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen (16 juni). Volgens hem hebben de Russen hun mening over hem herzien. Gorbatsjov lijkt echter weinig steun te hebben onder de Russische bevolking.

Italië. Uit een rapport van een controlecommissie blijkt dat verschillende diensten van de politie en de geheime dienst jarenlang de telefoons van de rechters van de ?Operatie Schone Handen” aftapten en de informatie doorgaven aan politici als de ex-premiers Bettino Craxi en Silvio Berlusconi.

ZONDAG 3 MAART :

Frankrijk. In Parijs overlijdt Marguerite Duras (81). Zij schreef romans en toneelstukken en raakte bij het grote publiek bekend via haar scenario voor ?Hiroshima mon amour” (1959), een film van Alain Resnais. Voor ?L’Amant” kreeg ze in 1984 de Prix Concourt.

Zweden blijft treuren om Palme.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content