MAANDAG 19 FEBRUARI :

Frankrijk. Het congres van de Twee Kamers, uitzonderlijk bijeen in het paleis van Versailles, wijzigt de grondwet en zal voortaan zelf de begroting van de deficitaire sociale zekerheid vastleggen. Het parlement onttrekt daarmee het beheer aan de sociale partners.

Italië.Gianfranco Fini, voorzitter van de postfascisten, zegt dat de rechtse alliantie Silvio Berlusconi (Forza Italia) moet vervangen als boegbeeld voor de verkiezingen.

DINSDAG 20 FEBRUARI :

Polen. Slechts een derde van de kiesgerechtigden komt opdagen voor het referendum over de privatisering van staatseigendommen. Daardoor is de uitslag niet bindend voor de regering.

Centraal-Afrika. Amnesty International waarschuwt voor de toestand in het gebied van de Grote Meren. Zowel in Burundi als Ruanda is de situatie uitermate explosief, in en rond de vluchtelingenkampen dreigt volgens de mensenrechtenorganisatie een ware catastrofe.

Italië. Een woekertrein is het nieuwsitem van het moment. De trein rijdt langs alle grote steden om te protesteren tegen de wijdverbreide woekerpraktijken. Volgens de Guardia di Finanza zitten minstens vier miljoen Italianen in de klauwen van de geldwoekeraars. De jongste tijd staan de kranten vol berichten over zelfmoorden van mensen die geen uitweg meer zien uit hun leningprobleem. De woekeraars schuwen allerminst geweld en verkrachting. Het parlement wil in ijltempo een wet aannemen die paal en perk stelt aan die praktijk.

WOENSDAG 21 FEBRUARI :

Zuid-Afrika. Het Hooggerechtshof beslist dat een exclusief blanke school in Potgietersrus zijn deuren moet openen voor zwarte kinderen. De klacht kwam van zwarte ouders nadat de school weigerde hun kinderen in te schrijven.

Zaïre. De Zaïrese regering verbiedt de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en alle NGO’s nog te werken voor en hulp te leveren aan de twee afgegrendelde kampen in Goma (kamp Kibumba) en bij het Kivu-meer (kamp Nyagezi-Mulwa). In de kampen verblijven zowat 220.000 Ruandese vluchtelingen. Kinshasa wil hen zo verplichten om naar hun land terug te keren.

Saudi-Arabië. Koning Fahd kondigt aan dat hij weer gezond genoeg is om alle regeringsfuncties op zich te nemen. Fahd werd in december vorig jaar getroffen door een beroerte en benoemde per 1 januari zijn broer prins Abdallah als tijdelijk plaatsvervanger.

DONDERDAG 22 FEBRUARI :

Frankrijk. President Jacques Chirac kondigt aan dat hij binnen zes jaar een beroepsleger wil. De talsterkte van de strijdkrachten zou daarmee van 500.000 naar 350.000 manschappen verminderen.

Rusland. Het Internationaal Muntfonds (IMF) stemt in met een lening aan Moskou voor een bedrag van driehonderd miljoen frank over een termijn van drie jaar.

Groot-Brittannië. De internationale bergers slagen erin de Sea Empress los te trekken van een zandbank voor de kust van Wales. De tanker verliest ongeveer de helft van zijn lading. Labour uit zware kritiek op de regeringsaanpak. De milieuschade is groot.

Italië. De rechtbank van Brescia spreekt voormalig onderzoeksrechter van de Operatie Schone Handen Antonio Di Pietro volledig vrij van de aanklacht van fraude en corruptie. Niets belet hem nu om in de politiek te gaan.

VRIJDAG 23 FEBRUARI :

Afghanistan. Volgens bepaalde bronnen beginnen er gesprekken tussen de Afghaanse regering van president Burhanuddin Rabbani en de oppositie van Hezb-i-Islami van oud-premier Gulbuddin Hekmatyar. De regering wil onderhandelen over een machtsdeling.

ZONDAG 25 FEBRUARI :

Sierra Leone. Aan de vooravond van de parlementsverkiezingen voor de terugkeer naar een burgerbestuur komt het tot zware rellen.

De vervuiling van de Welshe kust is niet te vermijden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content