Maandag 27 september.

Zuid-Afrika. Bij een busongeval komen 26 bejaarde Britse toeristen om het leven. Als gevolg van defecte remmen raakte de bus in een bergachtig gebied van de weg en reed in een ravijn.

Mexico. Een serie explosies in een illegale vuurwerkopslagplaats richt een ravage aan op een drukke markt in de stad Celaya. De ontploffing kost het leven aan 56 mensen en verwondt 350 mensen.

Dinsdag 28 september.

Oeganda. De Oegandese president Yoweri Museveni geeft de politie de opdracht homoseksuelen op te pakken wegens het plegen van “walgelijke handelingen”. Aanleiding is het huwelijk van twee homo’s. De Oegandese wet verbiedt homoseksualiteit.

Turkije. De gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan waarschuwt Istanbul voor geweld van Koerdische rebellen in Zuid-Turkije. Het Turkse leger wil volgens Öcalan niet ingaan op vredesvoorstellen van de PKK.

Woensdag 29 september.

Bosnië. In het noordoosten van Bosnië worden in de buurt van Kozarac 94 lijken, hoofdzakelijk moslims, opgegraven.

Japan. De Japanse sekte, die in 1995 een gifaanslag pleegde in de metro van Tokio, neemt geen nieuwe leden meer aan. De naam Aum Shinrikyo, “Hoogste waarheid”, zal niet meer gebruikt worden.

VS. De Amerikaanse president Clinton vraagt de hulp van Iran bij het opsporen van de daders van de bomaanslag op een Amerikaanse militaire installatie in Saoedi-Arabië in 1996. In ruil voor assistentie en informatie belooft Clinton betere relaties met Iran.

Donderdag 30 september.

Mexico. Bij een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter komen minstens achttien mensen om het leven.

Italië. Het Italiaanse gerecht stelt een onderzoek in tegen Silvio Berlusconi in verband met een maffia-aanslag op een speurder in 1992. Berlusconi en een naaste medewerker zouden in 1992 op de hoogte zijn geweest van de geplande bomaanslagen op de Siciliaanse maffiajager Paola Borsellino, of zelfs tot misdaad hebben aangezet.

Ghana. In het noorden van Ghana komen 65 mensen om na uitzonderlijk zware regens. 52 mensen sterven aan cholera, de anderen verdrinken. 140 mensen zijn dakloos.

Vrijdag 1 oktober.

Korea. Amerikaanse oud-strijders geven toe dat ze in 1950, tijdens de Koreaanse Oorlog, een slachting hebben aangericht onder ongewapende vluchtelingen. Zij gingen ervan uit dat er zich tussen die mensen vijanden bevonden.

Roemenië. Wegens geldgebrek stopt het Roemeense ministerie van Volksgezondheid met gratis medicatie voor tienduizend HIV-patiënten, onder wie negenduizend kinderen.

Zaterdag 2 oktober.

Bangkok. De gijzeling van 89 mensen in de ambassade van Myanmar (het vroegere Birma) wordt na 25 uur zonder geweld beëindigd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content