Maandag 20 september.

Algerije. Uit de definitieve uitslag van het referendum over de wet op een nationale verzoening blijkt dat 98,63 procent van de Algerijnse kiezers zich voor de vrede heeft uitgesproken.

Dinsdag 21 september.

Duitsland. Duitse vrouwen kunnen legaal hun zwangerschap laten onderbreken als zij een bewijs voorleggen van een consultatie bij een erkende bemiddelingsorganisatie. Tegen de pauselijke richtlijn in besluiten de Duitse bisschoppen dat ze abortusadvies blijven geven als ze dat nodig achten.

Rusland-VS. De Amerikaanse minister van Financiën Lawrence Summers deelt mee dat Moskou voorlopig niet op nieuwe internationale kredieten hoeft te rekenen. Volgens Lawrence wil de internationale gemeenschap eerst zekerheid over een goede aanwending van het geld.

Joegoslavië. In diverse steden komen tienduizenden Serviërs op straat om het aftreden van president Slobodan Milosevic te eisen.

Woensdag 22 september.

Groot-Brittannië. De ruim twee jaar geleden verongelukte prinses Diana krijgt een monument; een fontein in een van de koninklijke parken in Londen.

Italië, Frankrijk, Zwitserland. Acht miljoen Fransen, veertien miljoen Italianen en een half miljoen inwoners van Genève in Zwitserland doen mee aan de autoloze dag en laten hun wagen thuis staan.

Turkije. De ter dood veroordeelde PKK-leider Abdullah Öcalan roept de strijders van de Koerdische Arbeiderspartij op om zich over te geven.

Donderdag 23 september.

Ruimtevaart. De onbemande Amerikaanse Marsverkenner Mars Climate Observer is vermist. Mogelijk is het tuig neergestort op de Rode Planeet. Het apparaat moest het klimaat van Mars onderzoeken. Van de 26 voorgaande missies naar Mars liepen er al 18 uit op een hele of een halve mislukking.

Israël. In Tel Aviv wordt op het nippertje een vliegtuigcrash vermeden nadat de piloot van een Russisch toestel de lichten van de snelweg naar Jeruzalem had verward met die van de luchthaven Ben Goerion. Het vliegtuig was al tot een hoogte van slechts honderd meter gedaald.

Vrijdag 24 september.

Italië. In Perugia wordt de voormalige Italiaanse premier Giulio Andreotti vrijgesproken in het maffiaproces over de moord op een journalist. De tachtigjarige Andreotti werd ervan beschuldigd de opdrachtgever van die moord te zijn. Hij riskeerde levenslange opsluiting.

Polen. Dertigduizend boeren en arbeiders demonstreren in Warschau tegen de economische hervormingen.

VS. In de Verenigde Staten werden dit jaar al 76 doodvonnissen voltrokken. Dat is een record.

Zondag 26 september.

Duitsland. In de gemeenteraadsverkiezingen in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen kan de SPD een nieuwe nederlaag niet vermijden. De partij van kanselier Gerhard Schröder behoudt het burgemeesterschap in Dortmund, Bochum, Bonn en Wuppertal. Toch formuleert gewezen SPD-voorzitter en minister van Financiën Oskar Lafontaine voor het eerst openlijk kritiek op de aanpak van Schröder.

Turkije. Een oproer in een gevangenis in Ankara kost tien gedetineerden het leven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content