Maandag 30 augustus.

Kosovo. Het Internationale Rode Kruis spoort 2000 vermiste Albanese Kosovaren op in Servische gevangenissen.

Oostenrijk. Volgens een opiniepeiling zou de extreem-rechtse Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) van Jörg Haider 26 tot 28 procent van de stemmen behalen en daarmee de tweede partij van Oostenrijk worden. De sociaal-democratische SPÖ van premier Viktor Klima blijft de grootste partij. Op 3 oktober worden in Oostenrijk parlementsverkiezingen gehouden.

Dinsdag 31 augustus.

Aardbeving. Bij twee hevige naschokken in Turkije ontstaat paniek. Een man komt om het leven, 166 mensen raken gewond. Volgens de Turkse overheid zijn er sinds de grote aardbeving van vorige maand al duizenden naschokken geweest.

Den Haag. De vorige week gearresteerde stafchef van de Bosnisch-Servische troepen Momar Talic verklaart voor het VN-tribunaal in Den Haag dat hij onschuldig is. Volgens de aanklacht van de openbare aanklager organiseerde Talic mee de etnische zuiveringen in Krajina.

Lady Di. Twee jaar geleden verongelukte prinses Diana samen met haar vriend Dodi Al-Fayed in Parijs. De herinnering aan Lady Di begint stilaan te vervagen, schrijven de Britse kranten.

Woensdag 1 september.

Argentinië. Tachtig mensen komen om wanneer een Boeing 737 tijdens het opstijgen neerstort op de Argentijnse luchthaven Jorge Newnerry.

Italië. Het Italiaans gerecht stelt vier generaals in beschuldiging in verband met een onopgehelderd vliegtuigongeluk uit 1980, waarbij 81 mensen het leven lieten. De militairen worden beschuldigd van verraad omdat ze heel wat cruciaal bewijsmateriaal zouden hebben achtergehouden.

Vrijdag 3 september.

New York. De Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary kopen in de staat New York een huis van 1,7 miljoen dollar. Hillary moet in New York wonen om volgend jaar kandidaat te kunnen zijn voor de senaatszetel van deze staat.

Kosovo. Het VN-bestuur in Kosovo voert de Duitse mark in als belangrijkste munteenheid en richt een eigen douane op.

Israël. De havik Ariël Sharon wordt verkozen tot leider van de rechtse Likudpartij. De Israëlische conservatieve partij leed bij de vorige verkiezingen een verpletterende nederlaag tegen de Arbeiderspartij van Ehud Barak.

Zaterdag 4 september.

Pakistan. Het openbare leven ligt stil door een algemene staking tegen de geplande invoering van BTW. Het IMF eist dat Islamabad een BTW-tarief van 15 procent invoert, om de belabberde toestand van de overheidsfinanciën te helpen opkrikken.

Zondag 5 september.

Dagestan. Nadat bij een bomaanslag op een gebouw van het Russisch leger dertig doden en tientallen gewonden zijn gevallen, wordt de algemene mobilisatie afgekondigd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content