– Klimaat. De winter van 1995 is volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut de natste sinds 1833. De maanden juli en augustus zijn samengevoegd de warmste van deze eeuw.

– Ziekten. Begin januari steekt in Zaïre het dodelijke Ebola-virus weer de kop op. De ziekte doodt 232 slachtoffers. Ebola is voor het eerst gesignaleerd in 1976. Er is nog geen vaccin of geneesmiddel tegen gevonden.

– NFWO-prijs. In juli worden de vijfjaarlijkse prijzen van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (NFWO) uitgereikt. Aan Vlaamse zijde ontvangt professor Christine Van Broeckhoven (UI Antwerpen) een prijs voor haar onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Professor Romain Coussement (KU Leuven) wordt gelauwerd voor zijn bijdrage op het stuk van de fysika en professor Adriaan Verhulst (Universiteit Gent) voor zijn verdiensten inzake middeleeuwse geschiedenis. Franstalige laureaten zijn de hoogleraren André Berger (UC Louvain), onderscheiden voor klimatologisch onderzoek, Paul Bertelson (UL Bruxelles), voor zijn werk inzake psychologie, en Pierre De Meyts (UC Louvain), voor onderzoek naar insuline-receptoren en groeihormonen.

– Nobelprijs. De Nobelprijs scheikunde gaat naar de Nederlander Paul Crutzen, de Mexicaan Mario Molina en de Amerikaan F. Sherwood Rowland voor hun studie van het ozongat. De Nobelprijs geneeskunde is voor Edward Lewis, Christiane Nüsslein-Volhard en EricWieschaus, twee Amerikanen en een Duitse. Zij ontdekten de genen die tijdens de ontwikkeling van een embryo het “grondplan” van het lichaam bepalen. De Amerikaanse deeltjesfysici Frederick Reines en Martin Perl krijgen de Nobelprijs natuurkunde voor hun ontdekkingen inzake de samenstelling van de materie. Perl stootte bij experimenten met een deeltjesversneller op het tau-deeltje. Rein detekteerde als eerste de neutrino’s.

– Paleontologie. In oktober melden antropologe Meave Leaky en kollega’s de vondst in Kenya van beenderen van een vier miljoen jaar oude aapmens. Die werd Australopithecus anamensis gedoopt. De anamensis is de oudste bekende voorloper van de mens.

– Aids. In november waarschuwt de Wereldgezondheidsorganizatie (WHO) voor de verdere verspreiding van Aids. De WHO schat dat tegen het jaar 2000 wereldwijd 40 miljoen mensen besmet zullen zijn. Vandaag zijn er 15 miljoen mensen geïnfekteerd, onder wie 4,5 miljoen Aids-patiënten. Negen op tien van hen leven in ontwikkelingslanden. Eveneens in november geraakt bekend dat aan de Leuvense universiteit een experimenteel anti-Aids vaccin is ontwikkeld. Het werd in de VS met sukses op apen getest. Het vaccin krijgt de naam PMPA.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content