Dinsdag 27 juli.

Zuid-Amerika. Brazilië schort alle handelsbetrekkingen op met Argentinië, nadat Argentinië eerder had beslist om de invoer van Braziliaanse producten te beperken. Waarnemers vrezen voor een handelsoorlog.

Italië. Het aantal gsm-gebruikers in Italië loopt op tot 25 miljoen. Voor het eerst telt het land meer gsm-toestellen dan vaste telefoons.

Italië. Het Wereld Natuur Fonds looft een beloning van twee miljoen frank uit voor de tip die leidt tot de arrestatie van de aanstekers van de bosbranden in Italië.

Woensdag 28 juli.

Frankrijk. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelt Frankrijk voor de marteling van een man die in 1992 tot dertien jaar cel werd veroordeeld wegens heroïnehandel.

Donderdag 29 juli.

Verenigde Staten. President Bill Clinton moet ruim drie miljoen frank betalen voor smaad aan het gerecht, omdat hij valse verklaringen heeft afgelegd over zijn relatie met Monica Lewinsky.

Verenigde Staten. Het vliegtuig waarmee John Kennedy Jr. neerstortte, vertoonde geen technische mankementen.

Elektronica. Computergigant Compaq wil wereldwijd zes- tot achtduizend banen schrappen. In het tweede kwartaal boekte het bedrijf een verlies van zeven miljard frank. Compaq blijft wel marktleider voor pc’s.

Vrijdag 30 juli.

VS/China. De Verenigde Staten betalen 175 miljoen frank schadevergoeding aan de slachtoffers van het onbedoelde bombardement op de Chinese ambassade in Joegoslavië. Bij dat bombardement kwamen drie mensen om het leven.

Zuid-Afrika. Bij een ontploffing in een goudmijn in de buurt van Johannesburg vinden minstens zeventien mijnwerkers de dood.

Irak. Amerikaanse en Britse vliegtuigen voeren bombardementen uit in Noord- en Zuid-Irak. Volgens het Iraakse leger zouden daarbij negen mensen zijn omgekomen. Amerika zegt dat zijn toestellen eerst waren bestookt door Iraaks luchtafweer.

Zaterdag 31 juli.

Ruimtevaart. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laat een sonde op de maan neerstorten, om na te gaan of er water is op de maan.

Frankrijk. Op de Franse snelwegen ontstaat door de traditionele vakantiedrukte in totaal vijfhonderd kilometers file.

Zondag 1 augustus.

Italië. De Italiaanse kustwacht onderschept een boot met meer dan duizend zigeuners uit Kosovo die op de vlucht zijn voor het geweld van het UCK.

Groot-Brittannië. Het exportverbod van Brits rundvlees wordt na ruim drie jaar opgeheven. Dat verbod kwam er na de BSE-crisis in het land.

Algerije. Op 16 september kan de Algerijnse bevolking zich in een referendum uitspreken over het vredesakkoord met de moslimfundamentalisten van het FIS. Dat akkoord moet een einde maken aan de jarenlange burgeroorlog in het land.

Sport. De Nederlander Pieter Van den Hoogenband behaalt zes gouden medailles op de Europese zwemkampioenschappen in het Turkse Istanbul. De Duitse Sandra Völker breekt het wereldrecord op de vijftig meter rugslag, de Zweedse Anna-Karin Kämmerling op de vijftig meter vlinderslag.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content