Leuven luistert naar de nieuwste muziek.

INFO: Info & Tickets: 016 20 05 40 of www.festival.be

Transit, het jaarlijkse festival voor nieuwe muziek van het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant, heeft dit keer plaats van 22 tot 24 oktober in het Stuk in Leuven. Een weekend lang kun je er tegen democratische prijzen proeven van de nieuwste muziek, bijleren tijdens concertinleidingen, debatten en videoperformances, en kennismaken met elf gloednieuwe composities. De eerste drie creaties krijg je al meteen te horen tijdens de openingsavond met het Vlaams Radio Orkest, wanneer traditiegetrouw nieuw werk van jonge Vlaamse componisten aan bod komt. Dit jaar zijn dat Petra Vermote, Pieter Schuer-mans en Maarten Buyl. Elk van hen kreeg de opdracht een werk te schrijven voor 48 strijkers. Dat naar het voorbeeld van Transit van André Laporte, het stuk waar het festival zijn naam aan dankt en dat dezelfde avond ook op het programma staat.

Maarten Buyl is nog vrij onbekend bij ons, maar de dertigers Petra Vermote en Pieter Schuermans (beiden afgestudeerd bij de componist Luc Van Hove) zijn bekende namen en hebben al langer ervaring in het schrijven voor orkest. De Kortrijkse Petra Vermote schreef al voor de Beethovenacademie, Champ d’Action en Ictus en behaalde in 2001 de prijs Jeugd en Muziek voor Compositie. Haar muziektaal is voornamelijk atonaal en de technieken die ze gebruikt, streng organisatorisch. Maar toch blijft ze in haar zoektocht naar expressie afgaan op haar intuïtie. Voor dit festival schreef ze Ruach, naar gedichten van Federico Garcia Lorca.

Pieter Schuermans’ specialiteit is componeren voor interactieve performances – met een jongleur, danser, poppenspeler, tekenaar… – maar hij bewees in 2000 ook op het vlak van de kamermuziek zeer waardevol te zijn. Schuer-mans ontving toen de Prijs van de Provincie Vlaams-Brabant met zijn duo Per Flauto e Chitarra. Zijn nieuwe werk heet Con Variazioni.

Transit organiseert ook debatten: met kunstfilosofen, dichters en componisten over de relevantie van het modernisme in de 21e eeuw voor de muziek, de poëzie en de beeldende kunst; met componisten onderling over het ‘modernisme vandaag’. Verder zijn er onder meer creaties door ensembles als Spectra, Champ d’Action, Quatuor Diotima en Black Jackets Company. Ook de pianist Ian Pace is te gast. Voor wie weinig vertrouwd is met de nieuwste muziek of terugschrikt voor de grote stilistische verscheidenheid van al dat nieuws, zijn de concertinleidingen door de componisten zelf warm aanbevolen.

G.v.V.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content