Koen Van Impe op zoek naar Pirandello.

De rode draad doorheen het proza en toneelwerk van de Italiaanse Nobelprijswinnaar Luigi Pirandello (1867-1936) is de zoektocht naar de identiteit. Een mens is niet één persoon, maar bestaat uit zeer vele individuen.

Zelf had Pirandello in zijn familiaal leven te maken met waanzin, jaloersheid, zelfmoord en schizofrenie. Hij zag het leven voortdurend schommelen tussen schijn en zijn. Het bestaan wordt in een bepaalde vorm gegoten, die echter telkens weer moet worden doorbroken om niet te verstikken. Het is als kijken in een spiegel en nooit jezelf zien zoals je werkelijk bent, maar altijd weer iemand anders zien. Daaruit concludeer je dat de anderen je ook nooit zien zoals je bent of meent te zijn. Dat overkomt Gengé, het hoofdpersonage uit Pirandello’s roman ?Iemand, niemand en honderdduizend”.

Acteur Koen Van Impe verwerkte enkele fragmenten tot een monoloog waarin Gengé probeert zijn vergissingen, misstappen en onvolkomenheden te verantwoorden en te verklaren. Gengé ziet niet eens in de spiegel dat zijn neus scheef staat. Zijn vrouw moet het hem zeggen. Daar begint zijn identiteitscrisis, die nog wordt aangewakkerd door het feit dat Gengé meent dat de negatieve reputatie van de vader overgaat op de zoon. Maar kende hij zijn vader wel ? Gengé wil wat negatief is ongedaan maken. Het lijkt wel een dierlijke reflex die tot vadermoord kan leiden.

Van Impe heeft het niet onder de markt om het complexe verhaal enige structuur te geven. Hij gaat associatief te werk, wijkt af en toe even af om de Italiaanse toestand dichter bij ons te plaatsen en tracht als een laborant stalen van de realiteit in proefbuisjes te vangen. Die buisjes blijken slechts water te bevatten, waarmee hij tijdens het verhaal zijn droge keel kan verfrissen. Maar wat Pirandello eigenlijk wil zeggen, blijft in de vele soms overbodige kronkels van de vormgeving hangen.

?Gengé” is een productie van Torka T. (Antwerpen) in een regie van Robert Sian, die Van Impe als acteur op zoek naar een ander aspect van zijn acteerkunst niet voorthelpt. Van Impe meent solo te moeten gaan hoewel hij tot nu toe uitstekend werk leverde in diverse gezelschappen. Binnenkort is hij te zien in het niet te missen ?Hun !” van en met Peter De Graef en Katelijne Verbeke. We worden overspoeld door monologen, maar solisten die daarin het achterste van hun tong laten zien zijn zeldzaam.

Roger Arteel

Tot 30/3 in de Zwarte Zaal, Reyndersstraat 7, Antwerpen. Reserv. : 03/233.82.88.

Koen Van Impe : zoeken naar identiteit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content