Tussen erotiek en automechaniek

Studio Shehrazade

Met een roze caravannetje trokken Lucas De Man en zijn Nieuwe Helden de afgelopen maanden door de Lage Landen. Hun doel: erotische verhalen vertellen aan én ronselen bij het publiek. Deze zomer cureert De Man TAZ#2019 en ja hoor, hij brengt zijn caravan mee naar Oostende. Yes, Please! en andere tips voor een zinnenprikkelend festival.

1 Studio Shehrazade, Kloppend Hert & Arsenaal/Lazarus 3/8, De Grotint

Haider Al Timimi kan een motor repareren, marmer slijpen én geestig muziektheater over ernstige zaken maken. Met acteur Gorges Ocloo dook hij in het archief van Hashem El Madani, die jarenlang in zijn geheime studio in Beiroet mensen portretteerde met hun (verboden) geliefde. De research van Al Timimi en Ocloo leidde tot een stuk waarin de vrijheid wordt gevierd met bruidssluiers, kinderwagens, bivakmutsen, heavy metal en drank.

2 Bad Woman, Julie Cafmeyer & Wildlife Protection vzw 1 t/m 3/8, Atheneum

‘Stop de persen!’ riep Julie Cafmeyer nog. Te laat. Dus staat in de festivalbrochure wat Cafmeyer van plan wás… Wat ze van plan ís, leest u hier. Cafmeyer wil vertellen hoe ze op reis in Myanmar werd uitgescholden voor ‘Bad woman!’ omdat ze in haar eentje thee dronk in plaats van een man te zoeken en kinderen te baren. Naar goede gewoonte (zie haar eerdere producties als De Therapie en Bombastische liefdesverklaring) zuigt ze u mee in een bijwijlen gênant intiem gesprek.

Bad Woman
Bad Woman

3 Screws, Alexander Vantournhout 2 t/m 5/8, Hangaar 1

Een bowlingbal kan zeven kilogram wegen. ‘De perfecte danspartner’, dacht Alexander Vantournhout. Hij kwam in 1989 met een flikflak ter wereld, bekwaamde zich in de acrobatie en leerde dansen bij Anne Teresa De Keersmaeker. Dat alles maakt hem tot een van de strafste circusvernieuwers. In Screws danst hij een duet met een bowlingbal – die hij met uitgestrekte arm voor zich uit houdt – en choreografeert hij een liefdesdans met sneeuwschoenen. Strike!

4 Les enfants du paradis, Comp. Marius 4 t/m 10/8, Koninklijke Villa

Droge worsten per meter en hardgekookte eieren tegen zelfbedieningsprijzen. Daarmee sterkt Comp. Marius uw innerlijke mens terwijl de makers drie uur lang hart en ziel sterken met hun versie van Jacques Préverts filmscript uit 1953. Daarin strijden vier mannen om een vrouw. Kortom, een smakelijk stuk over worsten en eieren.

5 À travers l’autre, Les Mybalés 5 t/m 10/8, Atheneum

Hiphop is hot en dat zullen TAZ-junkies geweten hebben. De tweeling Nathalie en Doris Bokongo Nkumu beschouwt het ’tweeling zijn’ als de grootste inspiratiebron voor hun werk. Op begeesterende muziek waarin de djembé een pas de deux uitvoert met synthesizers, voeren ze een tedere dans op waarin ze elkaar bevechten en uiteindelijk verstrengelen tot één gracieus bewegend wezen.

Tickets en info: www.theateraanzee.be

De top 10 van onze redactie vindt u op www.knack.be/tipsvoortaz.

Screws
Screws
Les enfants du paradis
Les enfants du paradis
À travers l'autre
À travers l’autre
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content