Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Het Leuvense biotechnologiebedrijf ThromboGenics is glansrijk geslaagd in een cruciaal examen voor zijn eerste kandidaat-geneesmiddel ocriplasmine.

ThromboGenics moest onlangs een adviescomité van de Food and Drug Administration, de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond, overtuigen dat het oogmedicijn ocriplasmine voldoende efficiënt en veilig is om op de lucratieve Amerikaanse markt te brengen.

De zenuwen waren strak gespannen, want een ‘njet’ van het adviescomité zou een regelrechte ramp geweest zijn voor beurslieveling ThromboGenics, en bij uitbreiding voor de hele Vlaamse biotechsector. Nu lijdt het nog nauwelijks twijfel dat de FDA op 17 oktober het advies volgt en ocriplasmine op de Amerikaanse markt toelaat. Daardoor wordt ThromboGenics het eerste Vlaamse beursgenoteerde biotechbedrijf dat erin slaagt een geneesmiddel op eigen houtje in de VS te lanceren.

Ocriplasmine kan verkleving van glasvocht met het netvlies achteraan het oog met een injectie oplossen. Daardoor kan een dure en lastige operatie worden vermeden. Analisten gaan ervan uit dat het product op termijn jaarlijks honderden miljoenen euro’s kan opleveren voor ThromboGenics, dat in 2006 naar de beurs trok. Voor de commercialisering van ocriplasmine in Europa en de rest van de wereld heeft het bedrijf een deal gesloten met Alcon, een dochterbedrijf van Novartis. Alcon betaalt daarvoor in totaal 375 miljoen euro, bovenop royalty’s.

ThromboGenics bevestigt intussen zijn status als vlaggendrager voor de chronisch verliesgevende Vlaamse biotechsector, die hunkert naar succesverhalen als ocriplasmine. De ontwikkeling van nieuwe producten loopt namelijk regelmatig faliekant af, zoals ook ThromboGenics recent heeft ondervonden. Het zette de ontwikkeling van een antistollingsmiddel stop, omdat een studie niet kon aantonen dat het minstens even efficiënt kan zijn als het meest gebruikte medicijn. Maar met de succesvolle ontwikkeling van ocriplasmine trekt Thrombo nog uitdrukkelijker de aandacht van overzeese kapitaalkrachtige investeerders, die ongetwijfeld speuren naar andere potentiële succesnummers in de Vlaamse biotech.

ThromboGenics werd opgericht door emeritus hoogleraar en nieuwbakken baron Désiré Collen. Die werd wereldvermaard met de ontdekking van t-PA, een middel dat bloedklonters oplost. Hij gaf de licentie voor t-PA aan het Amerikaanse Genentech. Met de royalty’s richtte hij begin jaren negentig Thromb-X op, dat later werd omgedoopt tot ThromboGenics. Het huidige succes is echter ook een pluim op de hoed van ceo Patrik De Haes. Die tekende voor de focus op oogziekten, terwijl het bedrijf in de beginjaren vooral mikte op cardiovasculaire aandoeningen.

Bert Lauwers

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content