Tot de laatste man

Meer beelden op Knack.be/IS © Roger Waleson

Nog even en dan valt het doek. Waar het kalifaat in december 2015 nog een territorium besloeg acht keer groter dan België, is het vandaag gereduceerd tot een laatste bolwerk: Baghouz, een klein dorpje in het oosten van Syrië. Enkele honderden IS-strijders hebben zich er verschanst, vastbesloten om het kalifaat tot de laatste man te verdedigen.

Samengepakt in vrachtwagens worden vrouwen en kinderen ontzet. Volgens het persagentschap AFP zouden minstens dertig trucks het dorp verlaten hebben. Velen van hen zijn in het kalifaat geboren en hebben nooit iets anders gekend. Veel van de moeders vluchten voor de nakende nederlaag, niet uit schuldbesef.

Of met het kalifaat ook de terreurbeweging verdwijnt, lijkt onwaarschijnlijk. De terreurgroep is ondertussen in achttien landen actief. Zelfs als de laatste vesting onherroepelijk is gevallen, zal het gedachtegoed school blijven maken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content