Met zijn negende boek over Bernard Samson, zijn familie en vrienden (en vooral zijn vijanden), zullen sommige lezers wellicht hopen dat de onuitputtelijke Len Deighton eens kookboeken schreef. Maar we weten hoe dat gaat, eens de trein vertrokken is, rijdt hij door tot in het centraal station in dit geval betekent dit twee trilogieën Berlin Game, Mexico Set, London Match en Spy Hook, Spy Line, Spy Sinker plus het historische achtergrondboek Winter : A Berlin Family tot het einde van de vorig jaar aangevangen derde trilogie : Faith, Hope, Charity?.
Hope dus, het pas verschenen middenstuk van het derde drieluik, valt beter mee dan verwacht. Herinner u aartsspion Bernard Samson met zijn omhooggevallen baas, zijn twee vrouwen en zijn verscheurdheid tussen Londen en Berlijn. Op het einde van Faith zat hij met een heel dure, alwetende maar wel doodgeschoten Oostblokspion op schoot in een niet zo veilig huis in Londen. Ook zijn vriend Werner Volkmann, die hem bij alles hielp, was er. De toekomst inktzwart en snel donkerder wordend.
POLEN.
Hope speelt zich grotendeels af in Polen, Volkmann komt er praktisch niet in voor en wij beginnen te twijfelen aan de goede trouw van Samsons wettige echtgenote Fiona (die een ietsje teveel achter zijn rug lijkt te regelen). De motor van het verhaal is de jacht op schoonbroer George Kosinski in het witgesneeuwde Polen tijdens de staat van beleg onder generaal Jaruzelski. Het dient gezegd dat Len Deighton zich hier van zijn scherpste kant toont, met zwarte humor en een cynisme dat verfrissend werkt (voor lezers met een sterke maag : er worden allerlei schavuitenstreken met lijken uitgehaald).
Er zit ook meer actie in het boek, en met die actie komen, in de oude Deighton-traditie, enkele practische wenken mee. Hoe een landingsstrip kan gemarkeerd worden aan de rand van een bos, bijvoorbeeld. Voor het eerst lijkt het erop dat het hele hilarische epos van Samson langs alle kanten omringt door oplichters, verraders en carrièristen zoals hij (erger dan een doordeweeks reclamebureau) stilaan naar een drastisch en definitief einde evolueert. Alhoewel : wie zou daar iets op durven verwedden. Hoe dan ook, het swingt weer in huize Samson, de directie in Londen is verachtelijker, dommer en gemener dan ooit tevoren, Fiona Samson nog onbetrouwbaarder en spion Bernard begint zich weer kostelijk te amuseren. Wordt zonder enige twijfel vervolgd.
Sus van Elzen
Len Deighton, ?Hope?, HarperCollins, (in België : AMP-PVD, Buitenlandse Boekhandel), New York, 298 blz., 974 fr.