Hubert van Humbeeck

Washington voerde een politieke strijd over het leven van een comapatiënte.

Bijna vijftien jaar geleden liep de nu 41-jarige Terri Schiavo als gevolg van een hartaanval zware hersenschade op. Ze verkeert sindsdien in een permanente vegetatieve toestand. De onfortuinlijke Terri is al jaren de inzet van een onverkwikkelijke juridische strijd tussen haar man en haar ouders. Haar man vraagt om de behandeling stop te zetten en haar rustig te laten sterven. Haar ouders verzetten zich daartegen. Zij geloven dat hun dochter weer beter kan worden. Ze worden in hun zaak gesteund door de machtige christelijke rechterzijde in de Verenigde Staten, die ook al een belangrijke rol speelde bij de presidentsverkiezingen vorig jaar.

Toen rechters ermee instemden de voedselsonde bij Terri Schiavo te verwijderen, liet de christian coaliton zien hoeveel invloed ze in Washington heeft. De Republikeinse meerderheid riep het parlement tijdens het weekend bijeen om een wetswijziging goed te keuren, die de ouders toeliet om hun zaak opnieuw voor de rechter te brengen. President George W. Bush keerde datzelfde weekend uit vakantie terug om de wet van zijn handtekening te voorzien. Het argument dat daarvoor werd gebruikt, is dat bij twijfel het leven altijd voorrang moet krijgen.

In werkelijkheid was het Bush en zijn Republikeinen om het politieke gewin te doen: ze willen de sterke christelijke groepen in hun partij verankeren. Het zijn overigens dezelfde groepen die zich desnoods met geweld tegen abortuscentra keren, die zich verzetten tegen het homohuwelijk en die ervoor ijveren om de evolutietheorie over de oorsprong van het leven op school te vervangen door het bijbelse scheppingsverhaal. Dat kunnen wij niet zeer serieus nemen, maar op veel plaatsen in de VS is het bittere ernst.

Dezelfde coalitie van christelijke groepen en conservatieve Republikeinen verhindert ook dat de liberale Amerikaanse wapenwet wordt aangepast. Vorige week nog schoot een tiener in een indianenreservaat in Minnesota op school negen mensen dood. De zorg voor het leven gaat niet zover dat de Republikeinen een conflict met de machtige wapenlobby riskeren.

Om de christelijke rechterzijde naar de ogen te kijken, liet Bush zelfs het federale parlement en de federale regering tussenkomen in een materie die normaal gesproken tot het terrein van de staten behoort – en dat is zeer onrepublikeins. Maar de rechters waren niet onder de indruk en uit opiniepeilingen bleek dat een meerderheid van de Amerikanen de politieke interventie in dit persoonlijke drama niet op prijs stelt. Het algemene gevoel is dat Bush zich dit keer zo toch in de eigen voet schoot.

Hubert van Humbeeck

Dezelfde coalitie die Schiavo wilde redden, verhindert dat de liberale wapenwet wordt aangepast.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content