Syrisch Koerdistan gaat voluit voor autonomie

KOERDEN BETOGEN IN QAMISHLI 'Binnen zes maanden willen we een federale staat.' © Reuters
Joanie De Rijke
Joanie De Rijke Medewerkster Knack

De Syrische Koerden zijn druk bezig hun eigen federale regio op poten te zetten. Dat is een opdoffer voor de Turkse president Erdogan en de Syrische president Assad.

Ondanks al het oorlogsgeweld, zijn de Koerden in het noordoosten van Syrië erin geslaagd om van het kanton Jazeera een relatief veilige, leefbare plek te maken. In het centrum van de stad Qamishli horen we elke avond de muziek van de lokale discotheek, waar de alcoholische dranken in snel tempo over de toog gaan en de bezoekers met veel kabaal naar huis zwalpen. De winkels in de stad zijn tot ’s avonds open en worden druk bezocht. En al zijn er soms aanslagen in de christelijke wijk, op straat gaat het leven zijn gewone gang. Cynisch genoeg komt het enige oorlogsgedonder uit Turkije. In het grensstadje Nusaybin, op twee kilometer van Qamishli, horen we sinds een paar dagen Turkse artillerie schieten op het centrum van Qamishli omdat het volgens de Turken een bolwerk van de Koerdische PKK is.

Door dat succes besloten de Koerden vorige maand om een stapje verder te gaan en in de drie noordelijke kantons Jazeera, Kobanu en Afrin een eigen federale regio genaamd Rojava op te richten. Hoewel de Koerden zich niet altijd even soepel opstellen tegenover hun Arabische en Assyrisch-christelijke medebewoners, stemden die toch in met het plan. Dat is een opdoffer voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die vreest dat de Koerden in Turkije een voorbeeld zullen nemen aan hun Syrische volksgenoten. Ook de Syrische president Bashar al-Assad is allesbehalve blij met het plan omdat het de ‘eenheid van Syrië in gevaar zou brengen’.

‘Binnen zes maanden willen we effectief met de federatie van start gaan’, zegt Eddulsalam Ehmed, de kersverse premier van het kanton Jazeera. ‘De vorige regering die we met de Arabieren en Assyriërs vormden was een goed begin, maar ze was te bureaucratisch. Ze leek te veel op het regime van Assad, en daar willen we zo ver mogelijk van wegblijven. De geplande veranderingen zullen overigens alleen merkbaar zijn in de Jazeera-regio. In Afrin en Kobani hebben ze hun handen vol om de boel veilig te houden en is er geen tijd voor politieke veranderingen. Omdat we in vrede leven, kunnen we dat wel. Kort gezegd komt het erop neer dat we meer autonomie willen voor de verschillende etnische gemeenschappen in onze regio. Maar we zijn niet uit op een onafhankelijke staat. We zijn ons er goed van bewust dat het regime en de rebellen tegen zijn.’

De Koerden hopen op begrip uit het westen, zegt Ehmed. ‘We hebben dertig landen en verschillende internationale organisaties aangeschreven over onze federale plannen. En al zijn we nu niet uitgenodigd op de Syrische vredesbesprekingen in Genève, volgende keer willen we graag deel uitmaken van een oplossing. Maar of de internationale gemeenschap nu voor of tegen onze federatie is, wij zullen sowieso doorzetten.’

Joanie de Rijke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content